Ud at bade
Nationalparken er afgrænset af store smukke strande hele vejen fra Agger til Hanstholm. De lokker til en dukkert i sommerbølgerne, men vær opmærksom på, at ikke alle strande er lige bade- og børnevenlige pga. strøm- og bundforhold. Mange af dem er dog også rigtig fine badestrande. På Agger Tange mellem de lange høfder 71 og 72 er Vesterhavet som oftest en smule roligere, så det er en populær børnestrand. Parker ved Lange Mole, hvor der også er toilet.
Vandet ved Klitmøller er et mekka for surfere, så ungerne har også mulighed for at prøve bølgerne med et surfbræt under fødderne. Her dufter skønt af salt og tang, og selvom strandene især ved Klitmøller ofte er ret stenede, er der masser af muligheder for at lade børnene nyde en forfriskende dukkert i havet. Ved Nørre Vorupør finder I også surfere, en af Danmarks bedste badestrande og et havbad, der er afskåret fra selve Vesterhavet.
Bad i krystalklart vand
Hvis vinden eller bølgerne bliver for kraftige ved kysten, er der en enestående mulighed for at bade længere inde i parken. Her ligger de rolige, klare ferskvandssøer Nors Sø og Vandet Sø. Søerne var i gamle dage havbugter, som blev afskåret fra Vesterhavet, da landjorden langsomt hævede sig efter den sidste istid. Nors Sø og Vandet Sø er blandt de reneste i Danmark, og sigtbarheden i det krystalklare vand kan være helt op til syv meter. Pt. frarådes badning dog i østenden af Vandet Sø på grund af forhøjet indhold af colibakterier.
Per Madsens Kær er et populært badespot for børnefamilier. Søen er lavvandet, vandet er meget rent, og det er godt sted til picnic.
Saml havfald
Når det blæser, og bølgerne skyller ind over stranden, følger der desværre affald med, som vi mennesker har smidt i havet. Plastikflasker, fiskenet, nylonreb, måske en gammel gummistøvle. Træls ser det ud, men til gengæld kan vi nemmere fjerne affaldet fra stranden end fra havet. Og faktisk kan det være ret sjovt. Langs strandene er der ved de fleste parkeringspladser opsat kasser til strandingsaffald. Ved kasserne kan man finde affaldssække, og med en sådan i hånden kan det for både store og små blive en hel skattejagt at gå hen ad stranden. Det er utroligt, hvad man finder af forskellige ting, når først man går i gang. Og så virker det! I Thisted Kommunes 20 kasser blev der sidste år samlet hele 19,5 ton strandaffald. Husk at vende om, når sækken er halvt fuld – den kan nemlig blive rigtig tung på tilbagevejen. Afslut evt. turen med et besøg hos Strandet i Nr. Vorupør, hvor de skaber helt nye ting af plasticaffald fundet på stranden. Her er både udstilling og cafe.