Aktiv med børn

Det kan være svært at overskue, hvor man skal ende og begynde, når man besøger Danmarks største vildmark - især når man har børn med. Men den gode nyhed er, at man nærmest ikke kan gå forkert. Nationalparken har nemlig masser af oplevelser til børnene, man skal bare tage den i små bidder og møde naturen i børnehøjde. Her er et par tips til ture og eventyr i al slags vejr, ganske gratis

Ud at bade

Nationalparken er afgrænset af store smukke strande hele vejen fra Agger til Hanstholm. De lokker til en dukkert i sommerbølgerne, men vær opmærksom på, at ikke alle strande er lige bade- og børnevenlige pga. strøm- og bundforhold. Mange af dem er dog også rigtig fine badestrande. På Agger Tange mellem de lange høfder 71 og 72 er Vesterhavet som oftest en smule roligere, så det er en populær børnestrand. Parker ved Lange Mole, hvor der også er toilet. 

Vandet ved Klitmøller er et mekka for surfere, så ungerne har også mulighed for at prøve bølgerne med et surfbræt under fødderne. Her dufter skønt af salt og tang, og selvom strandene især ved Klitmøller ofte er ret stenede, er der masser af muligheder for at lade børnene nyde en forfriskende dukkert i havet. Ved Nørre Vorupør finder I også surfere, en af Danmarks bedste badestrande og et havbad, der er afskåret fra selve Vesterhavet. 

Bad i krystalklart vand

Hvis vinden eller bølgerne bliver for kraftige ved kysten, er der en enestående mulighed for at bade længere inde i parken. Her ligger de rolige, klare ferskvandssøer Nors Sø og Vandet Sø. Søerne var i gamle dage havbugter, som blev afskåret fra Vesterhavet, da landjorden langsomt hævede sig efter den sidste istid. Nors Sø og Vandet Sø er blandt de reneste i Danmark, og sigtbarheden i det krystalklare vand kan være helt op til syv meter. Pt. frarådes badning dog i østenden af Vandet Sø på grund af forhøjet indhold af colibakterier.

 Per Madsens Kær er et populært badespot for børnefamilier. Søen er lavvandet, vandet er meget rent, og det er godt sted til picnic.

Saml havfald

Når det blæser, og bølgerne skyller ind over stranden, følger der desværre affald med, som vi mennesker har smidt i havet. Plastikflasker, fiskenet, nylonreb, måske en gammel gummistøvle. Træls ser det ud, men til gengæld kan vi nemmere fjerne affaldet fra stranden end fra havet. Og faktisk kan det være ret sjovt. Langs strandene er der ved de fleste parkeringspladser opsat kasser til strandingsaffald. Ved kasserne kan man finde affaldssække, og med en sådan i hånden kan det for både store og små blive en hel skattejagt at gå hen ad stranden. Det er utroligt, hvad man finder af forskellige ting, når først man går i gang. Og så virker det! I Thisted Kommunes 20 kasser blev der sidste år samlet hele 19,5 ton strandaffald. Husk at vende om, når sækken er halvt fuld – den kan nemlig blive rigtig tung på tilbagevejen. Afslut evt. turen med et besøg hos Strandet i Nr. Vorupør, hvor de skaber helt nye ting af plasticaffald fundet på stranden. Her er både udstilling og cafe.

Leg i naturen

Skovlegeplads

Skovlegepladsen i Vilsbøl Plantage ligger lige nord for Vandet Sø (Klitmøllervej 86), nærmest i en hulning i terrænet og omgivet af skovbevoksede klitter. Så her er ofte læ. På pladsen findes også et madpakkehus, toilet og en bålplads med grillrist. Brænde må samles i skovbunden. 

Børnevenlige vandreruter

Er der masser af. Bare afpas længden til de små ben. Prøv fx Grubestien, også kaldet Troldesporet, som du finder lige ved Kystvejen mellem Vorupør og op mellem træerne. Stien er markeret med røde pile, og I skal ikke mere end 100 meter ind, før I er midt i et vildnis af krogede, lave gran- og fyrtræer, der nærmest kryber langs jorden. Som de har gjort det siden plantagens morgen for godt 100 år siden, i kamp mod vind og sandflugt. Ruten er dejligt snoet og kuperet og fuld af gemmesteder. Og det kræver kun en lille håndfuld fantasi at vække de mange træformationer til live som trolde og søuhyrer. Hele Grubebakkeruten er en rundtur på 4,5 km, men gå blot så langt, I synes, vend om og se noget nyt på hjemvejen. Turen er ikke velegnet til barne- og klapvogne. 

Gryderuten, der udpringer fra p-pladsen på Egebaksandevej i den østlige ende af Tvorup Klitplantage, er kun 1,8 km og kan fint klares af de fleste børn. Det er nemlig en sjov tur med et afvekslende og kuperet terræn, gamle egetræer, store rødder og smalle passager. 

Graves Bakker-ruten er nok mest til de lidt større børn. Den er blot 2 km, men lidt af en bjergetape i nationalparken, med 40 meter høje bakker, der fra toppen giver flot udsigt over klithedearealerne. Du finder den fra p-pladsen, som ligger på vestsiden af Nystrupvej og lige syd for Hovekærvej.

Se alle vandreruter på vores app-kort (på mobiltelefon kræver det at du downloader app'en). 

 

Lodbjerg Fyr

Lodbjerg Fyr er et yndet udflugtsmål for sin udsigt, natur og kaffestuens Lodbjergkringle – men det kan faktisk også være et lille eldorado for børn. I fyrgården er der klassisk legetøj som stylter og sjippetov, i fyrhaven er der ringespil og kongespil, i udstillingen er der udstoppede dyr fra nationalparken, som man må røre ved, og i fyret selv er der en vindeltrappen helt til toppen. Husk at tælle alle trinnene på vej op. Her er også Hønsehuset, hvor I kan tegne og nyde jeres madpakke. Er det køligt, må I gerne tænde op i brændeovnen. Eller I kan gå på shelterpladsen og lave bål. I hønsehuset kan I også se og lære lidt om strandens sten - og låne en rygsæk, hvis I vil ned at finde jeres egne. Turen til stranden gennem klitheden er flot og fuld af bakker, man kan løbe ned ad, og Lodbjergstranden er en oplevelse i sig selv med sine molers-skrænter. Men der er lidt længere, end mange tror (ca. 800 meter), og en stejlt tur ned ad klitten, så tjek lige, at der er energi nok på de små børnetanke.

Batteri 1

Batteri Hanstholm 1, lige syd for Hanstholm, består af 19 store bunkers, bygget under besættelsen i klitterne syd for Hanstholm Fyr. Med fire store kanoner, med en projektil-diameter på 17 cm, indgik de som et led i det tyske kystforsvar i Danmark under Anden Verdenskrig. I dag ligger betonbygningerne hen som ruiner, som store klodser midt i den smukke natur i den nordlige ende af Hanstholm Vildtreservat. Det er muligt at komme ind i bunkerne, flere af dem kan man gå igennem, og det er både spændende og lidt uhyggeligt. Og et godt sted at lege gemmeleg. Husk lommelygte og også gerne en kikkert. Har I mod på mere, så besøg Bunkermuseum Hanstholm, der ligger tæt ved.

Nationalparkcenter Thy

Nationalparkcenter Thy er også for børn. Især i selskab med voksne. I kan lege med sandfygning og magnetisk sand, gætte fuglelyde og dyrelort, se vores interaktive film om nationalparkens forhistorie og klappe de udstoppede dyr. Og så ligger det lige ved stranden og Vorupørs redningsplads.

Shelterpladserne

Shelterpladserne i nationalparkerne er fantastiske rammer for en familieovernatning. De er ligeså gode til dagsudflugter med mad over bål. Og så ligger de midt i skønne naturområder. Find dem her.