Velkommen til Nationalparkcenter Thy

I Danmarks første nationalparkcenter kan du hente viden om Nationalpark Thy og inspiration til alle parkens opleveler. Centeret er bemandet med frivillige nationalparkværter, der er fulde af gode historier og skræddersyede tips.

Hent viden og inspiration

Nationalparkcenteret er en portal til naturen og de mange oplevelser i Nationalpark Thy. I besøgsstedets udstilling kan du hente viden om landskabsdannelsen og den helt særegne natur i Nationalpark Thy. Om dyre- og planteliv på de forskellige typer klithede. Om sandflugt og historisk udvikling og meget mere.

Du kan også få personlige tips til ture og oplevelser af de frivillige værter, der er her hver dag i åbningstiden.

Her er garderobeskabe til fri afbenyttelse og offentlige toiletter, som er åbne hele døgnet.

Frivillige nationalparkværter står klar med tips til oplevelser hver dag i centerets åbningstid. Foto: Poul Christian Madsen.

På kanten af naturen

Nationalparkcenteret i Nr. Vorupør er det første af sin slags i Danmark og åbnede den 15. juni 2021. Det 700 m2 store velkomstcenter er bygget nænsomt ind i den eksisterende klit og ligger således midt mellem byen og den vilde natur.

Bygningen rummer et 300 m2 stort formidlingsrum, hvor en landskabsmodel giver overblik over landskabets karakter, stier, byer, oplevelser og fortællinger. Centeret huser desuden mødelokaler og kontorplads til nationalparkfondens bestyrelse og sekretariat.

Se video om Nationalparkcenter Thy

Praktiske oplysninger

Nationalparkcenter Thy, Vesterhavsgade 168, 7700 Thisted.

(Find nationalparkcenteret på Google Maps)

Centeret er åbent hver dag i 2024 i følgende tidsrum:

  • 19. januar til 21 marts: kl. 11-15
  • 22. marts til 31. maj: kl. 11-16
  • 1. juni til 31. august: kl. 10-17
  • 1. september til 20. oktober: kl. 11-16
  • 21. oktober til 30. november: kl. 11-15
  • I december 2024 er centeret lukket. 

Der er adgang til toiletter og gratis aflåste garderobeskabe døgnet rundt.

Centeret har gratis adgang, med mulighed for at give en frivillig entre, der går direkte til naturprojekter i nationalparken.

Frivillige værter bemander centeret i åbningstiden. Der er mulighed for at købe bøger om naturen og kulturen i Thy, vandrekort mm.

Cykelstien Vestkystruten går lige forbi døren, og ved landingspladsen i Nr. Vorupør er der ofte et mylder af liv. Her er et kulturhistorisk miljø ved landingspladsen, havbad, fiskehandlere, butikker og restauranter.

Nationalparkcenter Thy vandt i 2023 Betonens In-Situ Pris. Foto: Torben Eskeroth.
BygherreNationalparkfond Thy
ArkitektLOOP Architects
LandskabsarkitekterSLA
RådgiverLB Consult
Entreprenør (Beton)HMC Byg & Anlæg
UdstillingsdesignThøgersen & Schouby
Kunst (metalinsekter)Dorthe Kudsk Harbo
Realiseret med støtte fraThisted Kommune, A.P. Møller Fonden, Realdania, Augustinusfonden, Nordea-fonden, William-Demant Fonden, Sportgoodsfonden samt 33 virksomheder, 24 foreninger og 173 privatpersoner.

Nationalparkcenter Thy blev i 2023 belønnet med betonbranchens In-Situ Pris for det innovative og æstetiske byggeri i klitnaturen.