Forskning

Nationalpark Thy tilbyder samarbejde og støtte til forskere og studerende, som ønsker at forske i nationalparken og bidrage med viden til dens videre udvikling

Vi bygger på viden

Udviklingen af Nationalpark Thy bygger på viden. Forskere og studerende, der kan bidrage med ny viden om flora og fauna, geologi, miljø, kulturhistorie, bæredygtige muligheder og socioøkonomiske konsekvenser, er alle med til at sikre, at nationalparken udvikler sig til gavn for naturen, i balance med omverdenen.

Derfor støtter vi også forskning i nationalparken i bred forstand. Er du studerende og skal i gang med et feltarbejde, speciale-projekt, PhD-studie eller lignende, har du mulighed for at søge vores Forskningspulje. Det gælder også, hvis du er forsker og har projekter eller vidensområder, der berører nationalparken.

Vi hører gerne fra jer og hjælper på vej, så kontakt endelig sekretariatet med spørgsmål og ideer.

Gæstebolig - Lodbjerg Fyr 

Nationalpark Thy tilbyder gerne gæstebolig til studerende, hvis studieprojekt har relevans for nationalparken. Gæsteboligen ligger på Lodbjerg Fyr, en af kulturperlerne i Nationalpark Thy. Fyret ligger ensomt midt ude i et stort klithede- og plantageområde. Der er derfor både natur og kulturhistorie i stort format lige udenfor døren.

Boligen er ikke luksuriøs, men hyggelig og anvendelig. Der er to værelser med fælles køkken og bad. Der findes ikke dyner, hovedpuder eller lagen, så det (eller en sovepose og lagen) må man selv medbringe. Hvis man er flere afsted, kan man også benytte shelterpladsen, som ligger tæt ved Lodbjerg Fyr, hvor man også er velkommen til at slå sit telt op. Bemærk dog, at plads i shelteret ikke kan bookes. Boligen har:

  • Badeværelse med badefaciliteter. Medbring selv håndklæde og andre fornødenheder.
  • Lille spisekøkken med køleskab, komfur og basalt køkkenudstyr. 
  • Gratis wifi. Vær forberedt på, at mobildækningen kan være sporadisk. 

Kontakt nationalparkens sekretariat, hvis du er interesseret i at låne et værelse som led i dit projekt.

Lån et skrivebord i sekretariatet

Der kan være mulighed for at låne en arbejdsplads i nationalparkens sekretariat i Vorupør ifm. studie og feltarbejde. Det forventes, at man medbringer egen pc.

Lokale ressourcer

En række lokale foreninger i nærområdet har mange års erfaring i registrering og indsamling af data, og de vil ofte kunne bidrage med lokal viden og hjælp til dit projekt. Det gælder især naturregistreringer (botanik, insekter, pattedyr, fugle, svampe osv.), indfangning og mærkning af dyr og fugle eller lignende. Men også inden for andre fagområder kan der hentes hjælp, for eksempel slægtsforskning og lokalhistorie.

Nationalparkens sekretariat leder dig gerne på vej til de rette ressource-folk.

Indsamling af data

Registrering af fauna og flora samt andet data er af stor betydning for nationalparken og danner grundlag for overvågning af parkens naturtilstande. 

Vi opfordrer til, at egnede data indtastes i Arter.dk. 

Publicerede data, rapporter og udgivelser gennem Nationalpark Thy, finder du her: Udgivelser  

Eksempler på forsknings- og studieprojekter