En kulturhistorisk perle midt i vildmarken
En af hovedattraktionerne i Nationalpark Thy er Lodbjerg Fyr, som ligger ensomt midt ude i et stort hede- og plantageområde. Fyret blev bygget i 1883 og tændt første gang 28. november 1884. Fyrtårnet er 35 meter højt, og lyset har en højde på 48 meter over havet. Der er adgang til fyrtårnet hver dag året rundt klokken 7.00-21.00.
Lodbjerg Fyr husede tre familier, der havde til opgave at passe fyret i døgndrift. De havde hver deres bolig i det lille fyrkompleks, hvor alt var sirligt delt op efter rang. I fyrmesterens gamle stuer kan du i dag besøge kaffestuen, hvor frivillige kaffestueværter tager imod og sælger kaffe/te, saft og hjemmelavet bagværk.
Her er også adgang til en udstilling om bl.a. fyrmesterens arbejdsopgaver ud over at holde fyrets lys i gang hver nat; en af de mere overraskende var, at han skulle sørge for at indsende fugle, der var omkommet ved at flyve mod lyset, til Zoologisk Museum i København.
I det gamle hønsehus, som er åbent året rundt, er der plads til at nyde sin medbragte mad, lune sig ved brændeovnen eller låne en rygsæk med oplevelsesudstyr med på tur. Læg mærke til de tre gamle hønselåger på husets facade. Selv hønsehuset var nemlig delt i tre, så man havde styr på, hvis æg var hvis.
Praktiske oplysninger
Lodbjergvej 33, 7770 Vestervig
(Find Lodbjerg Fyr på Google Maps)
Åbningstider fyrtårn og udstilling: Hver dag året rundt fra kl. 7-21. Entré til fyret koster 30 kr. (gratis for børn) og betales med MobilePay eller kontant i tårnkassen.
Åbningstider kaffestuen i 2024: kl. 11-16 i skolernes påskeferie (fredag 22/3 til mandag 1/4) + dagligt 1. maj-30. september + i skolernes efterårsferie (fredag 11/10 til søndag 20/10). Man kan ikke bestille bord forud for besøg i kaffestuen.
Du kan møde de frivillige fyrværter på lørdage og søndage kl. 11-16 i samme perioder, som kaffestuen har åbent. Fyrværterne er klar til at give dig en fortælling om fyret eller svare på spørgsmål, og kl. 11.30 inviterer de gæster på en lille rundvisning i området. De vil som udgangspunkt være at finde i gården.
Der er toiletter og handicaptoilet ved fyret. Du kan også få fyldt en vandflaske, inden du tager på vandretur ad Redningsvejen - eller en af de mange andre afmærkede vandreruter fra pladsen foran fyret.
Lodbjerg Fyr genåbnede i maj 2019 efter en gennemgribende restaurering - som en trædesten til den mageløse natur udenfor. Fornyelsen af Lodbjerg Fyr er sket i et partnerskab mellem Nationalpark Thy, Naturstyrelsen Thy og Thisted Kommune og er støttet af Færchfonden, Realdania, Friluftsrådet og Nordea-fonden.
Det kan du også opleve
Vidste du at
- Lodbjerg Fyr er et såkaldt anduvningsfyr, som med sit kraftige lys om natten støtter skibenes landkending og sejlads i kystnære farvande. Lodbjerg Fyr lyser stadig med to hvide blink hver nat med 20 sekunders mellemrum.
- Fyret ligger en kilometer fra havet, fordi ingeniørerne her fandt en fast morænebakke under sandet at bygge på. På det tidspunkt, i 1883, var der ikke et eneste træ at se i området
- Fyret er opført i svensk granit fra stenbruddet i Hirsholmene. Her er det blevet tilhugget i nøjagtigt tilpassede og nummererede blokke, som derefter er blevet sejlet gennem Limfjorden til Krik Havn og kørt i hestevogn til Lodbjerg.
- Fyrtårnet består af et rundt konisk skaft på 25 meter. Diameteren er for neden 8,6 meter og for oven 6,3 meter, men der er lige mange sten i hver række hele vejen op.
- Oprindeligt var fyrets lyskilde en 4-væget olielampe. Den blev i 1904 erstattet af en petroleumsdrevet glødenetsbrænder. Begge dele sodede fælt og gav fast arbejde til fyrpasserne med at holde glas og linser rene. Først i 1955 blev der installeret en elektrisk glødelampe på 550 W.
- Fyret blev slukket den 18. april 1940, da syv tyske soldater fra besættelsesmagten rykkede ind. Over de næste år opførte tyskerne et brystværn og en pejlestøtte på fyrets øverste platform, byggede en mandskabsbunker nord for plantagen og en bunker i baghaven, påbegyndte en tunnel fra bunker til fyrtårn og minerede hele området med 2.640 miner.
- At fyret hælder en lille smule mod nordvest som følge af tunnelarbejdet.
- At Lodbjerg Fyr blev fredet i 2002.