Naturalliancen

8 private og offentlige parter er gået sammen for at skabe Danmarks største sammenhængende naturareal i Thy og Han Herred

Naturen i Thy og Han Herred skal have de bedst mulige vilkår til gavn for dyr, planter, mennesker samt klimaet og miljøet. Derfor går nogle af Danmarks største naturfonde sammen med Naturstyrelsen, Thisted og Jammerbugt Kommuner samt Nationalpark Thy for at skabe Danmarks største sammenhængende naturområder på land.

Områderne er ejet af flere forskellige parter, men i et forsøg på at skabe de optimale vilkår for at udvikle naturen, har de otte parter nu slået sig sammen i et unikt samarbejde.

15. Juni Fonden, Den Danske Naturfond, Aage V. Jensen Naturfond, Klimaskovfonden samt Thisted og Jammerbugt Kommuner går nu sammen med Naturstyrelsen og Nationalpark Thy i en naturalliance.

Alliancen vil på sigt skabe Danmarks største sammenhængende naturområde indenfor et område på 150.000 hektar, der skal strække sig fra den sydlige del af Thy til den østlige del af Han Herred.

 

Naturalliancen arbejder inden for et areal på 150.000 hektar i Thisted og Jammerbugt kommuner.

 

Roller i samarbejdet

Roller i samarbejdet

• 15. Juni Fonden bidrager med arealkøb i og omkring Nationalpark Thy. Fonden vil støtte udvidelser og projekter via donationsmidler.

• Den Danske Naturfond ejer og forvalter 600 hektar og støtter større naturprojekter i hele Thy og Han Herred. Fonden er klar til at øge sine arealer og støtte projekter relateret til den grønne trepart.

• Aage V. Jensen Naturfond ejer og forvalter 5.500 ha i Vejlerne. Fonden ønsker at udvide området og øge sin arealportefølje.

• Den Danske Klimaskovfond støtter nye skovområder i Thy, især sammenhængende skovlandskaber. Indsatsen koordineres med statslig og kommunal skovrejsning.

• Thisted Kommune har ansvar for natur-, miljø- og klimaplanlægning, herunder den grønne trepart og Natura2000.

• Jammerbugt Kommune har ansvar for planlægning af natur, miljø og klima, inkl. den grønne trepart og Natura2000. Kommunen samarbejder med Den Danske Naturfond og åbner for flere partnere.

• Nationalpark Thy arbejder med naturpleje og -genopretning på private og fondsejede arealer i nationalparken.

• Naturstyrelsen forvalter ca. 32.000 ha natur og skov i Thy. Styrelsen arbejder med etableringen af naturnationalparker, urørt skov, skovrejsning og den grønne trepart. Naturstyrelsen Thy koordinerer samarbejdet.

Nye arealer og projekter i Naturalliancen

læs mere om projekter og arealer inden for Naturalliancens område, tilføjet efter 2. juni 2025:

 

Det siger aftalens parter

Thisted Kommune, Borgmester Niels Jørgen Pedersen (V)

– Vores natur er utrolig vigtig for Thisted Kommune, og jeg glæder mig meget over, at vi her er en stærk alliance af partnere, der er enige om til at skabe endnu mere unik og sammenhængende natur i Thy og Han Herred. Visionerne her er et stærkt supplement til vores arbejde med den grønne trepart, og det er yderst positivt, at arbejder i samlet flok for naturen i området.

Jammerbugt Kommune, Borgmester Mogens Christen Gade (V)

– Den smukke og vilde natur er en del af vores DNA i Jammerbugt Kommune. Et storstilet samarbejde, som det, der her er tale om, er vejen til at bevare, beskytte og nogle steder genetablere den. Vi glæder os over, at flere brænder for opgaven og tror på, at vi i fællesskab kan lykkes med gode løsninger i form af frivillige aftaler med lodsejerne. På den måde kan vi nå målet – ét stort sammenhængende og helt unikt naturområde her på Nordvestkysten.

Minister for Grøn Trepart, Jeppe Bruus (S)

– Vi får Danmarks største sammenhængende naturområde. Et fantastisk projekt, der i sig selv viser, hvad Den Grønne Trepart også handler om. Samarbejdet går hånd i hånd med ambitionerne i Den Grønne Trepart – at tænke natur, klima og biodiversitet sammen. Det er netop den slags alliancer, der skal til for, at vi lykkes med at genskabe en rig og vild natur i Danmark.

15. Juni Fonden, formand Helene Kähler Hjenner

– I 15. Juni Fonden er vi utrolig glade for at være del af et stærkt partnerskab, der arbejder for at skabe store og sammenhængende naturområder i Thy og Han Herred. Det er helt afgørende, at vi har et tæt samarbejde på tværs af lokale, offentlige og private parter, hvis vi skal løfte den opgave, der ligger foran os: At skabe bedre og mere natur. Dette partnerskab har de bedste forudsætninger for at indfri det mål.

Den Danske Naturfond, direktør Flemming Nielsen

– Det er fantastisk, at det er lykkedes at samle så mange organisationer om en fælles vision. Vi har vi store forventninger til de resultater, vi kan opnå i fællesskab.

Aage V. Jensens Naturfond, bestyrelsesformand Mette Fabricius Skov

– Aage V. Jensen Naturfond ser frem til at bidrage til etableringen af meget store sammenhængende naturområder på land – et ambitiøst bælte af natur, der strækker sig over 100 km fra Agger i syd til Svinkløv i nord. Vejlerne, som er Nordeuropas største fuglereservat, har i mere end 30 år været et kerneområde for Aage V. Jensen Naturfond. Samarbejdet giver en unik mulighed for – via Vejlerne – at binde naturen fra Nordsøen til Limfjorden sammen, og dermed fremme biodiversiteten. Vi ser frem til det fortsætte det gode samarbejde, vi har med alle i Thy og Han Herred.

Klimaskovfonden, direktør Poul Erik Lauridsen

– I Klimaskovfonden glæder vi os til at skabe ny skov i Thy og Han Herred, både skov, der bliver plantet, men også skov, der i højere grad vokser til naturligt. Skovrejsning er en vigtig brik i at binde naturområder sammen, og med denne fælles indsats kan vi skabe et fantastisk værdifuldt og sammenhængende skov- og naturområde i Nordvestjylland.

Nationalparkfond Thy, bestyrelsesformand Karen Louise Erichsen

– Sammenhæng er den grønne tråd i alle Nationalpark Thys naturprojekter. Vi samarbejder med både private og offentlige lodsejere om at udvikle og sammenbinde den vilde natur i hele nationalparken. Vi er således stolte af at indgå i denne banebrydende naturalliance, der vil skabe sammenhængende, vild natur på en helt ny skala – til glæde for os alle sammen.

Naturstyrelsen Thy, Skovrider Ole Noe

– Naturstyrelsen forvalter store arealer med vores fælles natur i området. Med det her samarbejde vil de statsejede naturområder kunne indgå i en meget stor naturmæssig sammenhæng, til gavn for biodiversiteten. Vi kommer til at tænke sammenhæng på tværs af skelpæle, når vi eksempelvis genskaber klitnatur og naturlige vådområder, og derfor er samarbejdet, som vi nu sætter i søen, et rigtigt vigtigt værktøj for at forbedre vilkårene for de mange forskellige naturtyper, arter og naturlige processer i Nordvestjylland.