Rydning af glansblade­t hæg

I samarbejde med lokale lodsejere bekæmpes den invasive glansbladet hæg, der kan true hjemmehørende planter i det åbne klithedelandskab

Glansbladet hæg er en invasiv art, som i nogle områder truer med at brede sig til de lysåbne klithedearealer. Et af de steder er Lyngby, og derfor er der her - i samarbejde med tre lokale lodsejere - blevet gennemført en indsats for at forhindre artens spredning. 

Glansbladet hæg

Glansbladet hæg er et 2-6 m højt, løvfældende træ. Unge træer er brede og buskagtige, mens ældre træer har en uregelmæssig opstigende vækst. Barkens lysside er rødbrun, mens dens skyggeside er grøn. Barken bliver senere mørk gråviolet og begynder at skalle af i smalle strimler. Ældre bark er rødbrun med furer.

De læderagtige blade er ægformede, fint savtakkede, med fremadrettede tænder. Bladenes overside er skinnende mørkegrøn, mens undersiden er bleggrøn og midtstrengen ved grunden er tæt håret.

Træet blomstrer i maj-juni med hvide blomster der sidder i en opret klase. Blomsternes kronblade er kredsrunde. Blomsterne udvikler sig til rødbrune, 8-10 mm store stenfrugter. Fugle er glade for frugterne, som så kan spredes til nye lokaliteter

Glansbladet hæg kan forveksles med almindelig hæg (Prunus padus), som er oprindeligt hjemmehørende i Danmark. Almindelig hæg har mere matte og rynkede blade end glansbladet hæg. Frugten hos almindelig hæg er sort modsat rødbrun hos glansbladet hæg.