Nationalpark Thy arbejder for sammenhæng i naturen samt variationer i landskabet. I projektområdet her fremmes begge dele én enkelt indsats: rydning af bjergfyr.
Området har været under tilgroning siden slut-80’erne, og dele af arealet fremstår i dag som tæt bjergfyrskrat.
Før tilgroningen var der store bare flader af sand til gavn for en lang række af de specialiserede plante- og dyrearter, som er karakteristiske for vores område. Derudover var der klitlavninger som højst sandsynligt havde en fin botanik tilknyttet sig.
I dag kan vi stadig finde små partier med sand og lysåbne klitlavninger, men tilgroningen har haft den uheldige effekt, at langt de fleste sandflader er groet til, og klitlavningerne er blevet udskygget.
Rydningen af bjergfyr vil bidrage til, at de forskellige klitnaturtyper igen vil vågne op – markfirbenet, hugormen og den grønne sandspringer vil sole sig på sandfladerne mellem sandskæg og blåmunke, mens sandrandøje og klitperlemorsommerfulgl flyver om ørene på dem, alt imens ensianblåfuglen lægger æg på klokke-ensian i klitlavningerne. Området ligger mellem flere kendte ensianblåfugl-lokaliteter.
Projektet er beliggende i et af nationalparkens fokusområder, hvor der arbejdes på at få skabt sammenhæng mellem Ålvand Klithede og arealerne syd for Førby Sø og Stenbjerg Klitplantage.
I området gennemføres også projekt ved Udmark - og flere er på vej.