Stenbjerg Landingsplads

Idyl ved landingspladsen

Ved Stenbjerg Landingsplads ligger en samling af de karakteristiske, hvide redskabshuse fra den tid, hvor der blev drevet kystfiskeri fra stranden. Her hev fiskerne bådene i land ved hjælp af et spil, og fangsten blev håndteret i husene, inden den blev solgt videre. Kystfiskeriet var risikabelt og udsat for naturens kræfter, og allerede i begyndelsen af 1970’erne fortrak erhvervsfiskerne fra Stenbjerg til Hanstholm Havn. I dag er bådene mindre og kan håndteres med en traktor.

Takket være lokale kræfter er bygningerne vedligeholdt, og Landingspladsen udgør fortsat et autentisk miljø. Mange mennesker tiltrækkes af de maleriske huse og den til tider voldsomme brænding, der står i skærende kontrast til hinanden. På gode sommerdage kan man bade ved Stenbjerg, og en gåtur langs kysten er altid populært. I et af husene er indrettet et lille bemandet besøgscenter for Nationalpark Thy.

Stenbjerg Klithede

Stenbjerg Landingsplads er omgivet af fredet klithede. En lille kilometer mod syd ligger Stenbjerg Båke, et af de tre tilbageværende sømærker i Thy. De øvrige findes ved Bøgstedrende og Vigsø. Lidt længere mod syd fører en gammel vej ud gennem et område af klitheden med sjælden skønhed og uforstyrrethed.

Læs mere om infohuset ved Stenbjerg Landingsplads

Tilgængelighed

Læs mere om tilgængeligheden ved Stenbjerg landingsplads, for personer med funktionsnedsættelse, her:

Tilgængelighed

App, kort og guides

Få inspiration og rutevejledning på din smartphone med nationalparkens app.

Stenbjerg redningsstation

På Landingspladsen ligger også det karakteristiske redningshus, bygget i 1931 af røde teglsten og med flag på den grønne port i gavlen. Redningsstationen i Stenbjerg blev etableret i 1894 og lå da inde i byen, da det var her, redningsmandskabet boede. Fra 1920’erne blev strandinger og forlis mere sjældne langs vestkysten, og man overvejede at nedlægge redningsstationen i Stenbjerg. I stedet valgte man i 1931 at bygge et nyt redningshus ved Landingspladsen, og redningsbådens primære opgave var herefter i højere grad at hjælpe nødstedte fiskere. I 1969 havde redningsstationen i Stenbjerg sin sidste aktion.

Redningshuset, som er bygningsfredet, rummer i dag en udstilling om redningsvæsnet. Udstillingen er åben i sommerhalvåret.

Digital fortælling om spøgelser og en hemmelig begravelse