Idyl ved landingspladsen
Ved Stenbjerg Landingsplads ligger en samling af de karakteristiske, hvide redskabshuse fra den tid, hvor der blev drevet kystfiskeri fra stranden. Her hev fiskerne bådene i land ved hjælp af et spil, og fangsten blev håndteret i husene, inden den blev solgt videre. Kystfiskeriet var risikabelt og udsat for naturens kræfter, og i begyndelsen af 1970’erne fortrak erhvervsfiskerne fra Stenbjerg til Hanstholm Havn. I dag er lystfiskerbådene mindre og kan håndteres med en traktor.
Takket være lokale kræfter er bygningerne vedligeholdt, og Landingspladsen udgør fortsat et autentisk miljø. Mange mennesker tiltrækkes af de maleriske huse og den til tider voldsomme brænding, der står i skærende kontrast til hinanden. På gode sommerdage kan man bade ved Stenbjerg, og en gåtur langs kysten er altid populært.
I et af husene er indrettet et lille bemandet besøgscenter for Nationalpark Thy. Her giver frivillige værter fra april til oktober gode tips til oplevelser i naturen, og du kan købe bøger, kort, kaffe og is.
Praktiske oplysninger
Stenbjerg Landingsplads 4, Stenbjerg, 7752 Snedsted
(Find Landingspladsen på Google Maps)
Informationshuset er åbent fra kl. 12 - 16 i perioden 22. marts til 31. oktober 2024.
Der er adgang til toiletter i et af husene på landingspladsen.
Frivillige værter bemander informationshuset i åbningstiden. Der er en lille udstilling om naturen nær Stenbjerg og mulighed for at købe vandrekort, kaffe, is mm.
Vandreruten Stenbjerg Kultursti er en rundtur fra landingspladsen, op gennem klitterne til Stenbjerg By og tilbage forbi Stenbjerg Båke og stranden. Turen på 6,2 km giver et flot indblik i både by og natur. Download folder for ruten her: Kulturstien
Stenbjerg By og klithede
Stenbjerg har fået navn efter den kalkformation, der er i undergrunden, og som strækker sig ud i havet. Den gav gode muligheder for fiskeriet, da fiskene kunne stå i læ af 'bjerget'. Derfor opstod der i slutningen af 1600-tallet en lille samling huse, som siden har vokset sig til det, der i dag er Stenbjerg.
Stenbjergs historie er således i høj grad bundet til fiskeriet, og mange af vejene i byen - Arkens Vej, Lykkens Håb, Ebenezervej - er opkaldt efter landingspladsen fiskerbåde.
I slutningen af 1800-tallet fik tekniske landvindinger som motorer, garn og snurrevod stor betydning for kystfiskeriet i Thy. Stenbjerg voksede fra et fattigt fiskerleje, og i 1898-99 indbragte fiskeriet i Stenbjerg og Vorupør lige så meget som det øvrige fiskeri på hele kyststrækningen mellem Bulbjerg og Nymindegab.
Vandreruten Stenbjerg Kultursti bringer dig rundt i både byen og ud i klithederne, der ligeledes spillede en vigtig rolle for datidens Stenbjerg-borgere. Her kunne man have et par får gående, og man kunne sanke sortebær og mosebøllebær.
Turen bringer dig også forbi Stenbjerg Båke, et af de tre tilbageværende sømærker i Thy. De øvrige findes ved Bøgsted Rende og Vigsø.
Stenbjerg Redningsstation
På Landingspladsen ligger også det karakteristiske redningshus, bygget i 1931 af røde teglsten og med flag på den grønne port i gavlen. Redningsstationen i Stenbjerg blev etableret i 1894 og lå da inde i byen, da det var her, redningsmandskabet boede. Fra 1920’erne blev strandinger og forlis mere sjældne langs vestkysten, og man overvejede at nedlægge redningsstationen i Stenbjerg. I stedet valgte man i 1931 at bygge et nyt redningshus ved Landingspladsen, og redningsbådens primære opgave var herefter i højere grad at hjælpe nødstedte fiskere. I 1969 havde redningsstationen i Stenbjerg sin sidste aktion.
Redningshuset, som er bygningsfredet, rummer i dag en udstilling om redningsvæsnet. Udstillingen er åben i sommerhalvåret.
Folk & Fisk
Hver onsdag i skolernes sommerferie - samt i efterårsferien uge 42 - er der 'Folk & Fisk' på Stenbjerg Landingsplads.
Er du i området, så snyd ikke dig selv for dette populære arrangement, der er udviklet af tre af nationalparkens frivillige - og vokset til også at inkludere "Bær & Urter".