Opelskning af skov
Plantagen, der har navn efter sandflugtskommissær Lauritz Thagaard, var en af de syv forsøgsplantager i Thy, der blev anlagt i 1816 til »opelskning af skov«. Her lavede man forsøg med såning og udplantning af små træer. Rødgran, birk, el, skovfyr, bævreasp og pil var blandt de sorter, der blev anvendt, og man forsøgte at skærme planterne mod det barske klima ved hjælp af diger og grøfter. Arbejdet blev udført som ulønnet pligtarbejde af bønder fra stort set hele Thy.
På trods af en ihærdig indsats var der ikke meget held med plantagerne. De små træer var udsat for blæst, udtørring og frost, og man måtte ofte supplere med nye planter. I løbet af godt og vel 20 år nåede ingen træer en højde, der gik over de skærmende diger, og det blev ved en resolution i 1842 besluttet, at det var nytteløst at fortsætte forsøgene. Arealerne blev opgivet, men nogle af træerne har alligevel været sejlivede og står i dag som krumme levn fra sandflugtsbekæmpelsens pionertid.
Da de 200 år gamle træer er sårbare, er det ikke tilladt at kravle i dem.
Opsynsmandens hus
Fårene, der græssede i klitten, var også en trussel for de spæde planter i forsøgsplantagen, og der blev i 1817 ansat en opsynsmand. Han boede i Tvorup Skovhus, som blev bygget til formålet. Huset lå syd for Thagaards Plantage.
Da man opgav plantagen, blev huset solgt. Det blev revet ned sidst i 1800-tallet, men ikke alle bygningsrester blev fjernet. Tomten blev udgravet i 2005, og man kan i dag se syldsten fra væggene og rester af ildstedet, der viser, hvordan huset har været indrettet.
Traktørsted
På den anden side af Kystvejen ligger en rød murstensbygning. Huset ser ikke ud af meget i dag, men det har tidligere haft sin storhedstid som konditori.
Opsynsmanden ved Tvorup Plantage flyttede i 1890erne ind i huset, der både var beboelse og stald. Sammen med sin kone fik han tilladelse til at drive et traktørsted, hvor feriegæster og andre rejsende kunne få noget at spise og drikke. Dog blev der ikke udskænket alkoholiske drikke. Det måtte de ikke ifølge næringsbrevet, der var udstedt af politimesteren i Thisted.
Med tiden kom der også en stor, flot blomster- og forlystelseshave rundt om traktørstedet. Men en gang i 1950erne var det slut, og huset blev solgt til maleren Gunnar Funck, der fandt sine motiver i Thys klitter. Huset ejes i dag af Naturstyrelsen. Prydhaven passes ikke længere, men en rododendron står tilbage, og om foråret pipper krokus og liljekonvaller stadig frem.
Google Maps
Find Thagaards Plantage