Svirrefluer og tusindeben på catwalken

Nationalpark Thy har indgået et spændende samarbejde med start-up virksomheden Tecology, der anvender helt ny teknologi til automatiseret naturovervågning. Det kan blive et vigtigt værktøj i fremtidig forvaltning af biodiversitet

En markgræshoppe er landet på pladen under kameraet. Farver og blomster matcher flest insekters preferencer. Foto Nationalpark Thy

En stikmyre skyder en genvej. En seksplettet køllesværmer lander på en blomst. Det er business as usual i naturen – og dog. For lige for tiden risikerer insekterne i Nationalpark Thy at blive fotograferet og registreret på deres vej gennem landskabet.

Nationalpark Thy har indledt et forsøgssamarbejde med den danske start-up virksomhed Tecology, der har specialiseret sig i AI-baseret kameraovervågning af insekter, og således kan indsamle økologiske data i en skala, der ellers ville være umulig.

I nationalparken har Tecology installeret tre af virksomhedens BeeSee stationer på udvalgte lokaliteter. De nyinstallerede systemer er udstyret med kamera og computer, som automatisk registrerer og analyserer insekternes besøg ved stationerne. Ved hjælp af kunstig intelligens detekteres og klassificeres de besøgende insekter i realtid, hvilket giver et unikt billede af insekternes aktivitet og diversitet.

“Vi har udviklet en teknologi, der giver helt nye muligheder i naturovervågningen. Samarbejdet med Nationalpark Thy er fantastisk, fordi det hjælper os til at sikre, at vi skubber teknologien i den rigtige retning, så den kan gøre en forskel hos dem, der rent faktisk forvalter vores natur. Samtidig giver det Nationalpark Thy mulighed for at være med helt fremme i feltet for automatiseret naturovervågning.”

Hjalte Mann

Biolog og direktør, Tecology

Internationale perspektiver

Formålet med projektet er at afklare, hvordan moderne naturovervågningsteknologier kan integreres i den daglige overvågning af tilstanden og kvaliteten af naturen. De indsamlede data vil således ikke blot bidrage til en bredere forståelse af insekternes liv i Nationalpark Thy, men også til den videre udvikling af naturovervågningsteknologi, som kan bruges i naturforvaltning både nationalt og internationalt.

Også for nationalparken er der rige fremtidsmuligheder i projektet:

”Et af vores formål som nationalpark er, at understøtte forskning i naturen. Det er vigtigt, at vi hele tiden bliver klogere på den helt særlige natur, vi har i Thy, og hvordan vi forvalter den bedst. Når vi går ind i et projekt med Tecology her, så er det for at være med til at udvikle teknologien i en retning, som bliver anvendelig for os som forvaltere af naturen”, fortæller biolog i Nationalpark Thy, Jeppe Pilgaard:

”Vi foretager gerne før- og efterregistreringer af en række artsgrupper, når vi gennemfører naturprojekter, og der kan BeeSee-stationerne på sigt gøre vores monitering af insekter langt mere enkel og effektiv. Ligesom vi vil kunne bruge dem i områder, hvor vi for eksempel har forventning om, at en sjælden art er ved at indfinde sig, og som vi derfor skal passe ekstra på”.

“Vi foretager gerne før- og efterregistreringer af en række artsgrupper, når vi gennemfører naturprojekter, og der kan BeeSee-stationerne på sigt gøre vores monitering af insekter langt mere enkel og effektiv. Ligesom vi vil kunne bruge dem i områder, hvor vi for eksempel har forventning om, at en sjælden art er ved at indfinde sig, og som vi derfor skal passe ekstra på,”

Jeppe Pilgaard

Biolog, Nationalpar Thy

Sådan virker det

En gul plade, et kamera, en computer, et batteri, en solcelle. Det er den simple opskrift på opbygningen af stationerne. Indeni gemmer der sig dog avanceret software, der gør brug af computer vision og kunstig intelligens i overvågningen af insekter. Det særlige machine vision kamera kan detektere insektbesøg med sekunders mellemrum og hvert besøg registreres og gemmes sammen med visuel dokumentation.

Stationerne har allerede indsamlet mange tusinde detektioner. I den kommende tid skal registreringer analyseres for at give indsigter i insekternes aktivitet og diversitet og systemernes anvendelighed, hvorefter den fremtidige brug af teknologien kan evalueres.

Beesee-stationen i felten. Kameraet kan genkende insekter, så det tager ikke fotos af græs og blade, der flyver ind på pladen. Foto Nationalpark Thy