Mandag den 13. november kommer biolog Jens Reddersen til Nationalpark Thy og holder foredrag om ’wilding, fra engang for ikke så længe siden, hvor store vilde dyr som moskusokser, rener og mammut boltrede sig under danske himmelstrøg.
I den forbindelse opfordrer nationalparken alle til at kigge i egne og forfædres samlinger efter gamle knogler, kranier, takker og tænder. Hvis fundene kommer fra tørvegravning, grusgrave eller kystklinter, kan de nemlig være flere tusinde år gamle. Og så bliver de rigtigt interessante.
Store dyr i landskabet
Det var erfaringerne, Jens Reddersen gjorde sig, da han efterlyste uregistrerede fund i private samlinger på Djursland, hvor Reddersen er ansat i Nationalpark Mols Bjerge.
Diskussionerne om ’rewilding’ og udsætning af store græssende dyr i den danske natur, fik Reddersen til at interessere sig for fortidens mega-fauna. Sammen med Københavns Universitet satte han sig for at undersøge, hvilke store forhistoriske dyr, der er gjort fund af i den danske natur. Det viste sig at være blandt andet mammut, ren, moskusokse, urokse, ulv, vildsvin, krondyr, elg og bison.
Mange af fundene er af ældre datoer, dukket op i grusgrave og tørvegrave, og siden gemt på fjerne arkiver. Men da der ikke længere opstår mange nye fund disse steder, eftersøgte Reddersen knogler og tænder hos private, og det kom der nye spændende fund ud af, som han vil fortælle om på mandag i Nationalparkcenter Thy.
Tag dine tænder med
Mange landmænd har flotte samlinger af stenøkser og pilespidser, som er dukket frem under pløjning. Men nogle har også fundet forhistoriske knogler og kranier. Ligger man inde med noget af sidstnævnte, er man meget velkommen til at tage det med til foredraget – eller komme forbi nationalparken med fundene. Så kigger Jens Reddersen på dem.
Det skal helst være genstande med kendt findested, fx mose, eng, grusgrav, eller kystklint, hvor det er mest sandsynligt, at det er ældgammelt. Knogler mm, der bare er fundet i naturen, vil oftest være fra døde vilde nutidsdyr eller den nære fortids køkkenaffald.
Wilding – den danske forhistoriske megafauna længe før rewilding
Mandag den 13. november kl. 19:00 i Nationalparkcenter Thy, Nørre Vorupør.
Der er gratis adgang og alle er meget velkomne – med eller uden tænder.