Nr. Vorupør

Besøger man Nr. Vorupør en sommerdag, er der masser af liv i byen. Naturen, havet, molen og bådene på stranden har stor tiltrækningskraft på turisterne. Såvel lokale som turister nyder på sommeraftner en stor is på Landingspladsen, ved stranden eller ude på molen.

 

Vorupør Museum

Vorupør Museum er indrettet i et gammelt bådeværft, hvor man har bygget både til fiskerlejets fiskere. Værftet blev oprindeligt drevet af Jens Kr. Andersen, som i 1919 udviklede en bådtype, der siden har været brugt ved kystfiskeriet. Da bådebyggeren blev gammel, begyndte han at skrive Gudelige Fortællinger. Det blev til fem bøger, blandt andet «Strandvagten» og «Der går Bråd over Revlerne».

I museet er mange af de gamle maskiner bevaret, og de besøgende kan ud fra bådeværftets værktøj og maskiner samt fiskernes forskellige redskaber få et spændende indblik i kystfiskeriet. I køkkenet bruges det gamle brændekomfur indimellem til smagsprøver på den lokale mad. Museet fortæller også om den historiske baggrund for fiskerlejet Vorupør og om kystbefolkningens livsvilkår med slid og slæb og religiøs vækkelse.

Vorupør Museum , Vesterhavsgade 21, Nr. Vorupør. Se åbningstiderne for museet her. 

Miljø ved landingspladsen

Da der var flest, var der 27 store kystbåde, der fiskede fra Vorupør, men da Hanstholm Havn åbnede i 1967, fortrak mange fiskere dertil. I dag er det derfor fritidsfiskere, der sejler ud fra Vorupør Landingsplads. Herfra kan man også komme med på fisketur til »Gule Rev«, hvor man blandt andet kan fange torsk. Kysten ud for Vorupør er også blevet eftertragtet for surfere. Ved Landingspladsen finder man Vorupør Redningsstation. Herfra blev i perioden 1851 til 1986 reddet 621 menneskeliv, og redningsstationen er fortsat en vigtig aktør ved kysten.

Innovation i fiskerlejet

Nr. Vorupør er et af de større fiskerlejer på Vestkysten. I slutningen af 1800-tallet skete der her en udvikling, som fik stor betydning for alle kystfiskere i Thy. Fra at være et fattigt og isoleret fiskerleje gik Nr. Vorupør til at være et driftigt sted, hvor nye tiltag medførte betydelige forbedringer for fiskeriet. Flere tekniske landvindinger så dagens lys og hjalp udviklingen på vej. Organisationen omkring fiskeriet blev styrket i kraft af Fiskercompagniet, der var tæt forbundet med Indre Mission. I 1898-99 indbragte fiskeriet i Stenbjerg og Vorupør lige så meget som det øvrige fiskeri på hele kyststrækningen mellem Bulbjerg og Nymindegab.

Byens kerne

Byens kerne er domineret af husene langs den lange Vesterhavsgade, som leder ned mod landingspladsen, fiskerlejets hjerte. Nogle af landingspladsens pakhuse bruges stadig og vidner om fiskerlejets historie. Side om side med disse ligger forskellige butikker, cafeer og turistattraktioner, der giver Vorupør sit helt eget særpræg.

Læs mere om tilgængeligheden i Nr. Vorupør, for personer med funktionsnedsættelse, her:

Tilgængelighed

undefined