Vandreture

De store naturoplevelser ligger lige for dine fødder. Nationalpark Thy har 49 afmærkede vandreruter - og et hav af omveje til dig, der har mod på at fare vild i vildmarken

På egen hånd

Nationalpark Thy indeholder en myriade af veje og stier, som kan føre den vandrende gennem forskellige varierede og storslåede landskaber. Området giver både mulighed for at vandre i skove, på heder, i klitter samt på fortidens kridtøer. Og der er både noget at komme efter for de besøgende, som foretrækker en kortere tur på en afmærket rute, og for de mere erfarne vandrere, som har lyst til at opleve det øde landskab til fods.

En god mulighed for alle er at vælge en vandretur ad Redningsvejen langs klitterne ved havet. Ruten er markeret med en stiliseret redningsbåd. Vandreruten starter ved færgehavnen på Agger Tange og går hele vejen gennem nationalparken til Hanstholm - og endda videre endnu til Bulbjerg. Redningsvejen blev i gamle dage brugt, når redningstjenesten skulle frem til de forliste søfolk, som strandede ud for den barske kyst. Ruten går helt tæt på havet og klitterne, og det er let at fornemme områdets vindblæste, barske skønhed. Der er primitive overnatningspladser undervejs - især i plantagerne. Det er dog også muligt at komme til at overnatte på kroer, bed & breakfast eller lignende.

Naturen og menneskerne har flere steder skabt flotte udsigtspunkter, hvor vandrere kan stoppe og nyde synet ud over enorme områder. Fra toppen af Hanstholm Fyr i nord og Lodbjerg Fyr i syd er det muligt for alvor at få en fornemmelse for landskabets storhed.

Naturen bestemmer

Bemærk: Vi vandrer på naturens og landskabets præmisser i Nationalpark Thy. Derfor kan nogle vandreruter og strækninger - som fx Redningsvejen mellem Lodbjerg og Stenbjerg - stå under vand i visse perioder af året. Især i vinterhalvåret.

At de naturlige vandstande i naturen kan få lov at opstå og bevæge sig, er vigtigt for dynamikken og biodiversiteten. Så må vi naturgæster ind imellem gå en omvej eller få våde fødder.

Redningsvejen går hele vejen gennem nationalparken og videre til Bulbjerg. Den lange vandrerute er markeret med stævnen af en redningsbåd.

Vandreruter

Hele 49 afmærkede vandreruter er fordelt ud over Nationalpark Thy. Fra Vestkyststien (Redningsvejen) på 67 km til Hulvejsruten på 800 meter. 

Vandreruterne er inddelt i tre kategorier baseret på underlaget, så du ved, om turen går i løst sand, i vand/mudder, eller om du mest går på grusveje.

  • Let: Det meste af turen er på jævnt underlag fx grusvej, stenmel, asfalt eller beton. Der kan dog være kortere strækninger med trampesti med fast underlag som fx skovbund. En terrængående klapvogn bør kunne klare turen.
  • Middel: Turen har vekslende underlag med både jævnt underlag, trampesti med fast underlag og kortere strækninger med trampesti med løst underlag som fx sand. Vær opmærksom på at nogle strækninger periodevis kan stå under vand.
  • Svær: Længere strækninger på turen er på trampesti med løst underlag af fx sand eller mudder. Vær opmærksom på at nogle strækninger periodevis kan stå under vand.

Find vandreruter i Nationalpark Thy på vores interaktive app-kort (på mobil skal du downloade app'en for at se kort): App-kort

Vandreruterne går både gennem klithede og plantager, en enkelt på stranden og et par stykker ind i nationalparkens kystbyer. Her er det De Røde Bakker-ruten i Stenbjerg Plantage.

Praktiske oplysninger

Kort til vandreture

Nationalparken har i 2021 udgivet et friluftskort, der er velegnet til at vandre efter. Kortet kan købes i nationalparkens besøgshuse i Vorupør, Stenbjerg og Lodbjerg.

Gratis oversigtskort over nationalparkens nordlige og sydlige del kan du få gratis i alle besøgshusene.

Appen Nationalpark Thy har samlet alle vandreruter - og en masse mere. 

Se mere om foldere, kort og app her: App, foldere og oversigtkort

Guidede ture

Korte ture med guide kan du finde i nationalparkens arrangementsfolderen, som fås hos nationalparkens besøgshuse, på turistbureauer, ved udlejere eller lignende steder. Du kan også finde dem på arrangementsportalen Thy360

Du kan også booke din helt egen tur hos en af vores lokale guides. Den finder du her: Book din lokale guide

Orienteringsposter

I Vilsbøl Plantage er der også opsat 30 faste orienteringsposter, der fører rundt til interessante lokaliteter i skoven. Start fra badepladsen ved Nors Sø eller fra skovlegepladsen ved Vandet Sø. Du finder orienteringskort i kortholderen på startstederne eller online her: Orienteringskort

Gode tips til vandreturen - Nationalpark TV fra 13/7 2018