Vandretur

På egen hånd

Nationalpark Thy indeholder en myriade af veje og stier, som kan føre den vandrende gennem forskellige varierede og storslåede landskaber. Området giver både mulighed for at vandre i skove, på heder, i klitter samt på fortidens kridtøer. Og der er både noget at komme efter for de besøgende, som foretrækker en kortere tur på en afmærket rute, og for de mere erfarne vandrere, som har lyst til at opleve det øde landskab til fods.

En god mulighed for alle er at vælge en vandretur ad Redningsvejen langs klitterne ved havet. Ruten er markeret med en stiliseret redningsbåd. Vandreruten starter ved færgehavnen på Agger Tange og går hele vejen gennem nationalparken til Hanstholm - og endda videre endnu til Bulbjerg. Redningsvejen blev i gamle dage brugt, når redningstjenesten skulle frem til de forliste søfolk, som strandede ud for den barske kyst. Ruten går helt tæt på havet og klitterne, og det er let at fornemme områdets vindblæste, barske skønhed. Der er primitive overnatningspladser undervejs - især i plantagerne. Det er dog også muligt at komme til at overnatte på kroer, bed & breakfast eller lignende.

Naturen og menneskerne har flere steder skabt flotte udsigtspunkter, hvor vandrere kan stoppe og nyde synet ud over enorme områder. Fra toppen af Hanstholm Fyr i nord og Lodbjerg Fyr i syd er det muligt for alvor at få en fornemmelse for landskabets storhed.

 

 

Vandreruter

Hele 46 afmærkede vandreruter er fordelt ud over Nationalpark Thy. Fra Vstkyststien på 67 km til hulvejsruten på 800 meter. 

Vandreruterne er inddelt i tre kategorier baseret på underlaget, så du ved, om turen går i løst sand, i vand/mudder, eller om du mest går på grusveje.

  • Let: Det meste af turen er på jævnt underlag fx grusvej, stenmel, asfalt eller beton. Der kan dog være kortere strækninger med trampesti med fast underlag som fx skovbund. En terrængående klapvogn bør kunne klare turen.
  • Middel: Turen har vekslende underlag med både jævnt underlag, trampesti med fast underlag og kortere strækninger med trampesti med løst underlag som fx sand. Vær opmærksom på at nogle strækninger periodevis kan stå under vand.
  • Svær: Længere strækninger på turen er på trampesti med løst underlag af fx sand eller mudder. Vær opmærksom på at nogle strækninger periodevis kan stå under vand.

 

Find vandreruter i Nationalpark Thy på vores app-kort (på mobil skal du downloade app'en for at se kort).

 

 

Kort til vandreture

Nationalparken har i 2021 udgivet et nye friluftskort, som kan købes hos Nordisk Korthandel og i nationalparkens besøgssteder i åbningstiden. Her kan du også få gratis oversigtskort over hhv den nordlige og den sydlige del af nationalparkområdet med indtegnede vandreruter.

Også forlaget Calazo har lavet et vandrekort over Nationalpark Thy, som kan købes hos Friluftsland.

Få inspiration og rutevejledning på din smartphone med nationalparkens gratis app: Nationalpark Thy App

 

Naturstyrelsen har desuden udgivet en række vandretursfoldere for dele af Nationalpark Thy.

Guidede ture og vandringer

Korte ture med guide kan du finde i arrangementsfolderen og på thy360.dk. Arrangementsfolderen fås hos nationalparkens info-huse, på turistbureauer, ved udlejere eller lignende steder. Vi tilbyder blandt andet en række dagsture i forbindelse med vandreferier i samarbejde Naturstyrelsen Thy og Thy Turistforening.

Arrangeret vandreferie

Hos Visit Thy kan du se mere om muligheder for arrangerede vandreferier med overnatning. Læs mere her. 

Orienteringsposter

I Vilsbøl Plantage er der også opsat 30 faste orienteringsposter, der fører rundt til interessante lokaliteter i skoven. Start fra badepladsen ved Nors Sø eller fra skovlegepladsen ved Vandet Sø. Du finder orienteringskort i kortholderen på startstederne eller online.

 

Hent orienteringskort på nordvestok.dk.

 

 Kan være et billede af udendørs

Se her udsendelsen fra Nationalpark TV om gode tips og tricks til vandreturen

Se mange flere spændende udsendelser om nationalparken på www.nationalparktv.blogspot.com