Vandretur

På egen hånd

Nationalpark Thy indeholder en myriade af veje og stier, som kan føre den vandrende gennem forskellige varierede og storslåede landskaber. Området giver både mulighed for at vandre i skove, på heder, i klitter samt på fortidens kridtøer. Og der er både noget at komme efter for de besøgende, som foretrækker en kortere tur på en afmærket rute, og for de mere erfarne vandrere, som har lyst til at opleve det øde landskab til fods.

En god mulighed for alle er at vælge en vandretur ad Redningsvejen langs klitterne ved havet. Ruten er markeret med en stiliseret redningsbåd. Vandreruten starter ved færgehavnen på Agger Tange og går hele vejen gemmen nationalparken til Hanstholm - og endda videre endnu til Bulbjerg. Redningsvejen blev i gamle dage brugt, når redningstjenesten skulle frem til de forliste søfolk, som strandede ud for den barske kyst. Ruten går helt tæt på havet og klitterne, og det er let at fornemme områdets vindblæste, barske skønhed. Der er primitive overnatningspladser undervejs - især i plantagerne. Det er dog også muligt at komme til at overnatte på kroer, bed & breakfast eller lignende.

Naturen og menneskerne har flere steder skabt flotte udsigtspunkter, hvor vandrere kan stoppe og nyde synet ud over enorme områder. Fra toppen af Hanstholm Fyr i nord og Lodbjerg Fyr i syd er det muligt for alvor at få en fornemmelse for landskabets storhed.

Find vandreruter i Nationalpark Thy på Udinaturen.dk

Kort til vandreture

Nationalparken har i 2021 udgivet et nye friluftskort, som kan købes hos Nordisk Korthandel og i nationalparkens besøgssteder i åbningstiden. 

Også forlaget Calazo har lavet et vandrekort over Nationalpark Thy, som kan købes hos Friluftsland.

Få inspiration og rutevejledning på din smartphone med nationalparkens gratis app: Nationalpark Thy App

 

Naturstyrelsen har desuden udgivet en række vandretursfoldere for dele af Nationalpark Thy.

Guide ture og vandringer

Korte ture med guide kan du finde i arrangementsfolderen og på thy360.dk. Arrangementsfolderen fås på Stenbjerg Landingsplads, på turistbureauer, ved udlejere eller lignende steder. Vi tilbyder blandt andet en række dagsture i forbindelse med vandreferier i samarbejde Naturstyrelsen Thy og Thy Turistforening.

Find flere vandreture på Thy360.dk

 

Arrangeret vandreferie

Læs om muligheder for vandreferie med overnatning i Nationalpark Thy. Her er blandt andet info om turen på fem dage fra Agger Tange til Hanstholm.

5 dags vandretur

 

Orienteringsposter

I Vilsbøl Plantage er der også opsat 30 faste orienteringsposter, der fører rundt til interessante lokaliteter i skoven. Start fra badepladsen ved Nors Sø eller fra skovlegepladsen ved Vandet Sø. Du finder orienteringskort i kortholderen på startstederne eller online.

Hent orienteringskort på nordvestok.dk.

 

Sommerbus - Rute 88 

Har du brug for at hvile benen en dag, kan du også springe på rute 88 i skolernes sommerferie, hvor du med guide bliver transporteret rundt til de interessante steder i Nationalpark Thy. Se køreplanen for rute 88.

 

Se her udsendelsen fra Nationalpark TV om gode tips og tricks til vandreturen

Se mange flere spændende udsendelser om nationalparken på www.nationalparktv.blogspot.com