Smag på Nationalpark Thy

Smag på Thy

Mad og historie hænger sammen. Samfundene ved havet var i mange år afhængige af fiskeriet, og en af specialiteterne fra Thy er tørfisk. I marts og april fanger man torsk, skærer bugen op, krænger dem ud og hænger dem på tørresnoren i et par uger. Her hænger de og bliver saltet i havluften, indtil de er så knastørre, at man knapt kan skære i dem.

I gamle dage gemte man tørfisken på loftet til tider, hvor man ikke kunne få frisk fisk. Så blev de taget frem og lagt i blød i et døgn. Hvor efter de bliver kogt i seks-otte timer og spist med kartofler og hvid sovs. Mange af de ældre thyboer kan stadig nærmest ikke undvære tørfisken som hverdagsmad, og om foråret kan man stadig se fiskene hænge til tørre i kystbyerne.

Fårene, der græssede på klithederne, har gennem tiden også været en værdsat spise. Fårekødet blev saltet og gemt og senere lagt i blød ligesom tørfisken. Så skar man kødet i terninger og lagde det i lag i en gryde sammen med kål og kogte det hele til en ret, der minder om irsk stuvning. Kålen var meget værdsat i Thy, den blev fragtet i store vogne fra landbrug længere inde i landet, fordi den ikke kunne gro i områdets salte jord. Selv måger spiste man i stor stil indtil 1950. I dag nyder enkelte thyboer stadig med stort velbehag mågesuppe med melboller eller mågebryst med tranebær og mosebøllebær fra heden.

Andre spændende ting at smage

  • Bær og honning kan købes i gårdbutikker og i små boder ved vejene
  • Porse Guld, en øl fra Thisted Bryghus. Medarbejderne fra bryghuset indsamler selv porsen på deres årlige tur til klithederne
  • Mange laver snaps smagt til med rav eller pors, klitrose og mosebøllebær fra heden
  • Friskfanget fisk kan købes i fiskeforretninger i kystbyerne ned langs kysten eller direkte ved bådene
  • Vorupør Museum byder på udstillingen 'Smag på Thy' med aktiviteter, hvor man kan smage egnens specialiteter
  • Flere lokale spisesteder har traditionelle egnsretter på menuen. Blandt andet Stenbjerg Kro, som serverer en nationalparkplatte. og Tri i Agger, der serverer gourmetmad med udgangspunkt i Thys lokale råvarer

Find flere arrangementer på thy360.dk  

Delikatesser fra naturens spisekammer

På statens arealer kan alle frit indsamle vilde svampe og bær til eget forbrug. Og sådan en fredelig ”jagt” gennem plantagerne efter lækkerier til aftensmaden er en dejlig måde at slappe af på.

Svampe kan plukkes året rundt, men fra juni til november skyder først rørhatte og derefter de populære kantareller op af skovbunden rundt om i klitplantagerne. Det er en god idé at medbringe en kurv, en lille skarp kniv og en børste til at rense svampene med. Når kurven bugner af svampe, kan man begive sig videre ud i moserne og lyngbakkerne på klitheden efter vilde bær, der er plukkemodne fra sidst i juli til starten af september.

I de våde områder finder man tranebær, og på de mere tørre steder vokser revling – også kaldet sortbær, som har en bitter smag og samme størrelse som hyldebær. Her finder man også mosebøllebær, der i form og farve minder om blåbær, men dog er mindre kraftige i smagen. De vilde bær egner sig fortrinligt til syltetøj og snaps, og de kan fryses til senere brug.

Gode plukkesteder:

  • Tved Klitplantage er en god svampelokalitet
  • Vangså Hede og Lyngby Hede er gode steder at finde bær