Smag på Thy
Mad og historie hænger sammen. Samfundene ved havet var i mange år afhængige af fiskeriet, og en af specialiteterne fra Thy er tørfisk. I marts og april fanger man torsk, skærer bugen op, krænger dem ud og hænger dem på tørresnoren i et par uger. Her hænger de og bliver saltet i havluften, indtil de er så knastørre, at man knapt kan skære i dem.
I gamle dage gemte man tørfisken på loftet til tider, hvor man ikke kunne få frisk fisk. Så blev de taget frem og lagt i blød i et døgn. Hvor efter de bliver kogt i seks-otte timer og spist med kartofler og hvid sovs. Mange af de ældre thyboer kan stadig nærmest ikke undvære tørfisken som hverdagsmad, og om foråret kan man stadig se fiskene hænge til tørre i kystbyerne.
Fårene, der græssede på klithederne, har gennem tiden også været en værdsat spise. Fårekødet blev saltet og gemt og senere lagt i blød ligesom tørfisken. Så skar man kødet i terninger og lagde det i lag i en gryde sammen med kål og kogte det hele til en ret, der minder om irsk stuvning. Kålen var meget værdsat i Thy, den blev fragtet i store vogne fra landbrug længere inde i landet, fordi den ikke kunne gro i områdets salte jord. Selv måger spiste man i stor stil indtil 1950. I dag nyder enkelte thyboer stadig med stort velbehag mågesuppe med melboller eller mågebryst med tranebær og mosebøllebær fra heden.
Andre spændende ting at smage
- Bær og honning kan købes i gårdbutikker og i små boder ved vejene
- Porse Guld, en øl fra Thisted Bryghus. Medarbejderne fra bryghuset indsamler selv porsen på deres årlige tur til klithederne
- Mange laver snaps smagt til med rav eller pors, klitrose og mosebøllebær fra heden
- Friskfanget fisk kan købes i fiskeforretninger i kystbyerne ned langs kysten eller direkte ved bådene
- Vorupør Museum byder på udstillingen 'Smag på Thy' med aktiviteter, hvor man kan smage egnens specialiteter
- Flere lokale spisesteder har traditionelle egnsretter på menuen. Blandt andet Stenbjerg Kro, som serverer en nationalparkplatte. og Tri i Agger, der serverer gourmetmad med udgangspunkt i Thys lokale råvarer
Find flere arrangementer på thy360.dk