Reportage fra et lærerkursus om Strandens Sten
“Det er bare som om at stenene altid er meget smukkere når man finder dem, end de er når man har taget dem med hjem…” Læreren ved siden af vender og drejer en glimtende sten i sine hænder og ser analyserende på dens struktur og mønstre. Hun kan fortælle mig hvilken type mineral, stenen består af, hvilken bjergart den kategoriseres som og at den er rejst fra Norge med isen til Danmark for mellem 12.000 og 18.000 år siden.
Vi står på Vorupør strand på årets første rigtige, altså helt rigtige, sommerdag. De fem lærere, der går med ansigterne koncentreret vendt nedad, er på kursus i strandens sten. Kurset er et efteruddannelsestilbud for naturfagslærere på mellemtrin og er udbudt af Nationalpark Thy Klasseværelset.
Underviseren, Bo Fink, trækker på sin erfaring fra undervisning i gymnasiefaget geografi og lærerne skal derfor selv tilpasse den viden og de informationer, de modtager i løbet af dagen, til deres egne klassetrins niveau. Netop denne del af opgaven, bliver diskuteret tilbage i Madpakkehuset, hvor de indsamlede sten sorteres, kategoriseres og diskuteres. Mette fra Nationalpark Thy Klasseværelset fortæller om de stenkort, hun har været med til at udvikle, hvor børnene kan identificere stenene ud fra sammenligning af farver og mønstre. Også skiftet mellem teori og feltarbejde (inde-ude-inde metoden) debatteres og alle er enige om at animationsprogrammer er et godt værktøj til at fastholde elevernes opmærksomhed omkring kompleksiteten af stenenes tilblivelse. Samtidig udgør programmerne et godt supplement til undervisning i emnet landskabsdannelse. Stens fascinationskraft går altså ikke væk, fordi man ved mere om dem.
Nationalpark Thy har udviklet et undervisningsforløb i strandens sten.
Du kan finde det her
"Strandens sten" blev afviklet d. 1 juli i Vorupør.