Hvis du ved, hvad du har, kan du passe bedre på det
Vi prøver at blive klogere på naturen her, så sammen med organisationer og ledende forskere fra hele landet indsamles data og viden i stor stil. Første step er nemlig at blive klogere på, hvor og hvad der findes.
Fx er der lavet en omfattende kortlægning over mosser og laver i nationalparken. Der bliver løbende talt ynglefugle, og vi har data på, hvor spidssnudet frø, strandtusse og markfirben findes. Der er en ekspert i edderkopper, der samler viden ind om hvilke edderkopper, nationalparken huser, og hvor de findes.
Desuden indsamler Biologisk Forening for Nordvestjylland og frivillige i nationalparken løbende data om forskellige arter og deres udbredelse i Thy. Og i disse år afsluttes også en lang række kortlægninger af svampe, blomster, sommerfugle og guldsmede.
Hele denne enorme vidensbank om naturen i Nationalpark Thy vil vi tilbyde dig - samlet i en mappe specielt til dig, der er lodsejer i Nationalpark Thy.
Registrering af naturen - til almen viden eller HNV-kortlægning.
Vi tilbyder dig at komme ud til dig og registrere arter på din jord. Det kan være af ren og skær nysgerrighed, eller det kan være som et led i HNV-registrering.
Hvis din ejendom ligger udenfor et Natura-2000 område og har en HNV-score over 5, kan du søge ordningen ”tilskud til pleje af græs- og naturarealer”. Tilskuddet fordeles, så de højeste HNV-arealer får først, så hvis du har score 5 eller 6, kan du ikke være sikker på at få tilskud.
Gennem registrering af dit areal kan vi måske hæve din HNV-score med op til 6 point. 3 point på sjældne planter og 3 point på beskyttede dyrearter. På den måde kan vi måske hjælpe dig med tilskudsordningen.
Hvis vi skal lave et naturprojekt på din grund, planlægger vi det nøje. Vi laver altid en grundig registrering af arealet, inden vi går i gang. Det gør vi for at passe bedst muligt på naturen, og så vi senere kan følge udviklingen på arealet og blive klogere på, hvordan vi fremadrettet hjælper naturen på vej.
Hvad har du lyst til, at vi skal skabe sammen?
Vi kan hjælpe dig med konkrete naturplejeprojekter på din grund. Det kan være rydning, græsning, grøftelukning og meget andet. Tilgroning med invasive, ikke-hjemmehørende arter skader den vilde natur og kan fjernes - men det kræver en vedholdende indsats.
Når naturen bliver drænet kommer den i ubalance, og meget af dyre- og plantelivet forsvinder. Store dele af nationalparken er drænet med grøfter. Det gør at der er langt mindre potentiale for liv. Ved at lukke grøfterne kan vi genskabe den naturlige vandbalance. Det lyder måske vildt, men vi udviser selvfølgelig den største forsigtighed, så huse, veje, landbrugsjord, etc. ikke oversvømmes.
I store dele af nationalparken er der for stor planteproduktion i forhold til den antallet af vilde dyr, der græsser her. Derfor vil vi gerne have flere husdyr på græs i nationalparken – særligt heste og kvæg er velegnede, fordi de foretrækker græs fremfor urter. Og da vi netop ønsker at fremme de blomstrende urter, er disse dyr bedst.
Deres slid på jorden giver gode levesteder til en lang række andre dyr. Og så er der en hel mini-verden tilknyttet dyrenes ekskrementer bestående af både dyr og planter. Fx gødningsbiller og pæremøgmos - blot for at nævne et par stykker. I sådanne projekter kan vi være behjælpelige både med hegn, dyr og vejledning.
I sin tid blev de lavvandede søer drænet først. Men det er også de områder, der har den højeste værdi for naturen. Søer, der udtørrer om sommeren, har stor værdi for naturen. Her lever nemlig ikke fisk, der kan æde insekter og haletudser. Og når de ikke udtørrer, er de stadig rigtig gode for den vilde natur. Så opvarmes de nemlig hurtigt af solen til glæde for en verden af liv. Ved at genskabe fladvandede søer, kan man gøre en meget stor forskel for dyrelivet i nationalparken.