Vildmarksoplevelser

Danmarks største vildmark

Nationalpark Thy er Danmarks største vildmark. Her slår bølgerne fra Vesterhavet ind på strandene, hvor fra vinden fører sandkorn op i de høje klitter. Bag dem åbner landskabet sig som klitheder og søer med klart vand. Og endnu længere inde i landet ligger de store, sammenhængende skovområder, som både kan være mørke og ufremkommelige.

Det vilde landskab kan danne rammen for enestående oplevelser. Hvad enten du vil vandre, cykle eller sågar ride. Og der er gode muligheder for både selv at blive et med landskabet eller at få lidt vejledning til, hvordan du bedst kan udforske vildmarken, og hvor du kan bo, mens du gør det.

Folderen Nationalpark Thy - Danmarks største vildmark

Ud i nationalparken

Safari i Nationalpark Thy handler om at være aktiv i naturen. Der kan være fokus på at tilegne sig viden om natur og dyr eller på at bruge naturen som arena for personlige udfordringer på for eksempel mountainbike, hesteryg eller ved at klatre i træer. Du bliver med andre ord taget i hånden og anbragt i situationer, hvor du bruger din egen krop (og dit sind) til at skabe oplevelsen. Safari-oplevelserne kan vare fra få timer til flere dage.

Vil du hellere ud på egen hånd og udforske landskabet, de mange sjældne dyr og planter eller bare nyde stilheden, kan vi anbefale at downloade vores app Nationalpark Thy.

Find aktuelle arrangementer på www.thy360.dk

Med guide ud i vildmarken

Hestesafari

Med naturvejleder til Hanstholm Vildtreservat

Tag med naturvejlederen på tur nord for Nors Sø. Fra P-pladsen begynder opstigningen til Isbjerg, der med sine 56 meter er det højeste punkt i Hanstholm Vildtreservat. Herfra er der vid udsigt over et landskab, der imponerer ved sin storhed. Vildmarken strækker sig næsten, så langt øjet rækker, og på gode dage hører man tranen og ser måske en rudel krondyr. Målgruppe: Man skal selv kunne gå turen eller eventuelt bæres af sine forældre. Aktiviteten er egnet til 1-25 personer. Varighed: 1,5 timer.

Hvor: P-pladsen ved Isbjerg, 4 km ad Hindingvej fra Nors Kirkeby. Pris inkl. moms: 1000 kr. + 50 % uden for normal arbejdstid. 

Booking: Naturstyrelsen Thy, Morten Brown Stummann, telefon 72 54 39 81, Obfuscated Email

 

Krondyrsafari med bålmad

Sammen med naturvejlederen går vi på "jagt" efter brunsthjorten i Thys plantager, som huser en krondyrsbestand med mange stærke hjorte. Vi går ud ved skumringstid og prøver at lokalisere hjortene ud fra brølet. Er vi heldige, får vi måske hjorten og hans hinder at se. Forinden laver vi mad over bål og smager på krondyr. Målgruppe: Alle aldre er velkomne. Aktiviteten er egnet til 1-25 personer. Årstid: Turen gennemføres fra 24. august til 24. september. Varighed: 4,5 timer.

Hvor: Tved-, Hvidbjerg- og Tvorup Plantager. Pris inkl. moms: 4.918,75 kr. + 62,5 kr. per person for mad. 

Booking: Naturstyrelsen Thy, Morten Brown Stummann, telefon 7254 3981, Obfuscated Email

 

Tranetur ved Ålvand Klithede

Ålvand Klithede er det sted i Thy, hvor der er flest ynglende traner. Naturvejlederen fører jer til nogle af de steder, hvor der er mulighed for på afstand at studere de imponerende fugle. Medbring kikkert og eventuelt fotoapparat. Bemærk: Vi går ikke på kompromis med hensynet til fuglene. Derfor kan der ikke udstedes trane-garanti. Målgruppe: Alle. Aktiviteten er egnet til 1-25 personer. Årstid: Turen gennemføres fra april til juni. Varighed: 2 timer.

Hvor: Ålvand Klithede. Mødested efter aftale. Pris: 1000 kr. + 50 % uden for normal arbejdstid. 

Booking: Naturstyrelsen Thy, Morten Brown Stummann, telefon 72 54 39 81, Obfuscated Email

 

Naturen omkring Lodbjerg Fyr

Det fredede Lodbjerg Fyr er en markant lokalitet i nationalparken. Turen starter med en opstigning i tårnet, hvor fra der åbenbarer sig en fascinerende udsigt over det vilde og forblæste landskab. Der efter går turen med naturvejlederen gennem plantagen og til klitheden, hvor vi ser på sandflugt, dyre og planter samt spor fra fortiden. Målgruppe: Alle. Aktiviteten er egnet til 1-25 personer. Varighed: 1,5 timer.

Hvor: Lodbjerg Fyr. Pris: 1000 kr. + 50 % uden for normal arbejdstid. 

Booking: Naturstyrelsen Thy, Morten Brown Stummann, telefon 72 54 39 81, Obfuscated Email

 

Ridetur i Nationalpark Thy på islandske heste

Oplev naturen fra ryggen af Gudernes Hest - en tøltende islænder. Vi benytter veltrænede islandske heste, som alle med lethed tølter i godt tempo. Vi rider ud fra Svankær i et område, som er et afvekslende terræn med klithede, løv- og nåleskov. Du kan være heldig at se kronvildt, råvildt og et utal af fugle, mens hesten danser under dig. Turene rides i mindre grupper på arbejdsglade heste. Få en fantastisk oplevelse, som du bliver "høj" af. Alle ture er med stedkendt guide. Målgruppe: For ryttere med rideerfaring, som kan håndtere hesten. Varighed: 2 timer. Længere ture kan aftales.

Hvor: Hvidbjerg og Stenbjerg Plantager og stranden mellem Stenbjerg og Lodbjerg. Pris pr. rytter: 400 kr. 

Booking: 20 24 68 51 eller Obfuscated Email, helst dagen før af hensyn til planlægning af turen.

Læs mere på stutterikorreborg.dk 

Safari og ture med overnatning

Vandrebillede

Fem dage til fods gennem nationalparken

Fem dages vandring fra Agger Tange til Hanstholm gennem Danmarks første nationalpark. Der er en ny lokalkendt guide med hver dag, som fortæller om historien og viser dig de gode steder at se bl.a. krondyr og traner. Turen inkluderer forplejning, overnatning, lokale guider, bagagetransport og bustransport retur til startsted. Målgruppe: Voksne vandrere på jagt efter naturoplevelser i særklasse. Max 25 personer. Varighed: 5 dage fra mandag til fredag. Startsted: Agger Tange ved Færgehavnen. Se aktuelle ture på www.visitthy.dk. Turen udbydes også til grupper året rundt efter aftale. Turen er tilrettelagt i samarbejde med Naturstyrelsen Thy. Bemærk, at de samlede ture bliver booket meget hurtigt, men at det kan være muligt at deltage i de guidede ture på enkelte af dagene. 

Booking: Thy Turistbureau tlf. 97 92 19 00, Obfuscated EmailObfuscated Email

Læs mere på visitthy.dk

 

Sov, spis og nyd livet under trækronerne

Lærkely tilbyder overnatning i shelters, telt eller høstak. Shelterpladsen, der har to shelters og en bålhytte, er beliggende ved Fredskilde Å ca.100 meter fra Nationalpark Thys grænse. I bålhytten kan du lave mad og spise i ly for regn. I tilknytning til shelterpladsen er der moderne bad og toilet samt køkkenvask og køleskab. Der er hestefolde ved shelterpladsen, så tag gerne din hest med på tur. Du kan selvfølgelig også ankomme til fods, på cykel eller i bil. Lærkely rummer plads til maksimalt 20 personer ad gangen, heraf 10-12 i de to shelters. Målgruppe: Alle, der har lyst til at opleve naturen tæt på – og samtidig overnatte forholdsvis primitivt. Pris: 100 kroner pr. person pr. overnatning og 150 kroner for rytter med hest. Med i prisen er benyttelse af alle faciliteter (inklusiv brænde). 

Booking: Lone Krog, Kalkværksvej 20, 7752 Snedsted, telefon 25 70 41 06, laerkely-thy.dk

 

 

Sansesafari med overnatning

Mærk mosset under fødderne, føl mosebøllen mellem fingrene og duft til porsen ved skovstien. Smag på de friske bær og stegte svampe, når du om aftenen sidder i bålhytten og lytter til flammernes knitren og åens rislen. Sov i shelters eller i høstakken, mens du nyder stilheden under stjernerne. Målgruppe: Voksne. Max ti personer. Hvor: Stenbjerg Klitplantage med udgangspunkt i shelterpladsen Lærkely. Pris: 2.400 kr. for op til fire personer, yderligere deltagere 500 kr. pr. pers. Prisen omfatter guidet tur på tre timer i Nationalpark Thy, indsamling af bær og svampe, bålmad og morgenmad (deltagerne laver selv bål og tilbereder maden), brug af bålhytte og shelter og adgang til moderne bad og toilet. 

Booking: Lone Krog, Kalkværksvej 20, 7752 Snedsted, telefon 25 70 41 06, http://www.laerkely-thy.dk

 

Følg sandflugten fra kirkeruinen til kysten

Tag på kulturhistorisk safari med fortællinger om landskabets dramatiske forandring og menneskers barske levevilkår. Plantagerne i Nationalpark Thy er et relativt "nyt" fænomen. Træerne og marehalmen er gennem de seneste 150 år plantet for at stoppe det sand, der fra ca. 1500 til 1850 forandrede et dyrket og beboet kulturlandskab. Under sandet ligger rester af marker og gårde, der blev tvunget til at flytte længere ind i landet. Turen er ca. 3,5 km og kan tilbagelægges til fods, på cykel eller i egen bil med stop under vejs. Målgruppe: Ingen aldersbegrænsning. Max 30 personer. Varighed: 2-3 timer afhængig af transportformen.

Hvor: Turen starter ved Tvorup Kirkeruin eller på rastepladsen ved Thagaards Plantage vest for Kystvejen. Pris: 1.300 kr. for op til 30 personer. 

Booking: Museet for Thy og Vester Hanherred, Charlotte Boje H. Andersen, telefon 9792 0577, Obfuscated Email