Oplæg og debatter med deltagelse af Nationalpark Thy
Torsdag 11. maj kl. 15:00 hos Danmarks Nationalparker (stand 22):
Politisk debat: Nationalparkerne kan mere, end du tror!
Papirparker, kalder nogle eksperter de danske nationalparker, fordi nationalparkerne ikke har fredningsmyndighed. Men er det fair? Nationalparkerne har andre redskaber, resultater og erfaringer at trække på, når det gælder frivillighedens vej mod vildere natur, bæredygtig udvikling og inddragelse af lokalbefolkningen.
Så hvordan bringer vi bedst nationalparkerne i spil i de fælles ambitioner om at sikre 30% beskyttet natur i Danmark og EU?
Kom til aktuel debat om nationalparkernes rolle med politikerne: Christian Friis Bach (RV), Kim Edberg Andersen (NB), Leila Stockmarr (EL), Marianne Bigum (SF), Torsten Gejl (ALT) og bestyrelsesformændene Helle Hegelund (Nationalpark Mols Bjerge), Per Kølster (Nationalpark Kongernes Nordsjælland) og Torben Juul-Olsen (Nationalpark Thy).
Fredag 12. maj l. 13:00 hos Danmarks Nationalparker (stand 22):
Forvaltning af store vidder og dynamisk natur i Nationalpark Thy
Præsentation af hovedresultaterne fra projektet ”Sammenhængende natur i Nationalpark Thy”, som blev afsluttet i november 2022. Projektet mundede bl.a. ud i følgende forvaltningsmæssige anbefalinger: 1) fremme af naturlige dynamikker: øget klitdynamik, genopretning af naturlig hydrologi, græsning og afbrænding, 2) fremme af lysåbne skovlandskaber, hvor arter tilpasset lysåben natur kan leve, og som ikke virker som barriere for disse, samtidig med, at de biodiversitetsmæssige mest værdifulde skov får lov til at udvikle sig til naturlige skovøkosystemer. Projektet er finansieret af 15. Juni Fonden.
Oplæg ved Louise Imer-Nabe Nielsen, ejer og konsulent i Linn Naturrådgivning.
Fredag 12. maj kl. 15:00 på Learn-scenen:
Flagermusen – den upartiske biodiversitetsdommer
Flagermus er et fascinerende væsen, der vækker begejstring hos mange - men hvad kan flagermusene selv blive begejstrede over? Og hvad fortæller de os mennesker om de områder, de lever i? Med baggrund i viden fra en treårig undersøgelse af flagermusforekomster fra Nationalpark Thy besvarer vi i dette oplæg de spørgsmål. Vi viser, hvordan flagermus bliver registreret, og hvad den registrering kan fortælle os. Og ikke mindst, hvordan flagermus kan bruges i naturforvaltning som en upartisk biodiversitetsdommer.
Debattører: Jeppe Pilgaard, biolog Nationalpark Thy og Jan Durinck, biolog og flagermusekspert, Biologisk Forening for Nordvestjylland
Lørdag 13. maj kl. 11:00 på Life-scenen:
Naturen blomstrer frivilligt
Skal naturprojekter blive en succes, er det afgørende, at de har den lokale opbakning med, viser ny forskning.
I Nationalpark Thy er nøglen til mere vild natur ikke fredninger og diktater, men frivillighed. Det er gennem frivillige aftaler med lodsejere, stærke samarbejder og inddragelse af lokalbefolkningen, at varige resultater opstår. Og det kan i sidste ende ses på biodiversiteten.
Steffen Brøgger-Jensen, programchef i 15. Juni Fonden, Else Østergaard, leder af Nationalparkfond Thy samt Esben Oddershede, næstformand i Foreningen af Lodsejere i Nationalpark Thy, diskuterer fordele, udfordringer og nødvendighed af at udvikle og styrke naturen gennem involvering af lokalområdet og gennem frivillige aftaler.