Nationalparkcenter Thy er nomineret til Betonens In-situ Pris 2023

10-05-2023

Tre innovative byggeprojekter, som hver især har formidlingsaktivitet som kerne, er nomineret til betonbranchens anerkendte In-situ Pris

Nationalparkcenter Thy smyger sig ind i klitterne ved Vorupør. Foto: Torben Eskerod.

Prisen, der uddeles hvert andet år, hædrer en høj arkitektonisk, innovativ og æstetisk anvendelse af betonelementer i byggeriet. Med prisen anerkendes det bygningskunstneriske ved selve facaderne, og at arkitekterne har mod og talent til at udfordre form og udtryk for betonelementerne.

In-situ Prisen 2023, begrundelser fra Fabriksbetonforeningen, der har faciliteret nomineringen af projekterne:

Besøgscenter Skamlingsbanken (Kolding), Jesper Ketelsen, Fabriksbetonforeningen, udtaler:

Besøgscenter Skamlingsbanken følger næsten skjult de organiske linjer i det gamle istidslandskab. Her har man arbejdet med betonens muligheder i tagets dobbeltkrumme dæk og i facaderne, hvor betonen er indfarvet med fritlagte sten i et rustikt udtryk. Alt i alt et smukt eksempel på gennemtænkt arkitektur og godt håndværk.

Nationalparkcenter Thy, Jesper Ketelsen, Fabriksbetonforeningen, udtaler:

Nationalparkcenter Thy ligger et stenkast fra Vesterhavet og skærer sig stringent ind i klitterne. Byggeriet skal modstå naturens kræfter og er derfor bygget i robuste materialer som beton, stål og massivt egetræ. Man er lykkedes med en stram, organisk arkitektur, hvor de lyse, nøgne materialer giver en attraktiv indgang til nationalparken.

H. C. Andersens Hus (Odense), Jesper Ketelsen, Fabriksbetonforeningen, udtaler:

H. C. Andersens Hus udspringer af tangerende cirkler der bevæger sig mellem digterens virkelige og eventyrlige verden. Konstruktioner i og under jord er udført i beton og dækkonstruktionen over udstillingen er en trekantfacetteret dobbeltkrum flade i et flot, formmæssigt kompromis mellem rampe, udstilling og haven ovenpå.


Den samlede jury i In-situ Prisen består af:
 Sophus Søbye, arkitekt MAA, adm. dir. i Sophus Søbye Arkitekter og Jesper Gottlieb, arkitekt MAA, seniorrådgiver Gottlieb Paludan Architects samt Ane Cortzen, arkitekt og tv-vært.

Vinderen af In-situ Prisen og Betonelement Prisen offentliggøres til Betonens Prisfest den 1. juni 2023 i Industriens Hus, hvor vinderne af Betoninnovations Prisen og Betonarkitektur-ideen ligeledes offentliggøres

Læs mere om baggrunden for nomineringen af Nationalparkcenter Thy her.

 

Fotos: Torben Eskerod.