Flokken er samlet igen ved Klitmøller

06-06-2023

De otte konik-heste trives og er godt i gang med at pleje naturen på arealet

Konikheste græsser

Der var gensynsglæde, da flokken af konik-heste her i maj blev samlet igen på arealet ved Klitmøller. Tre af de yngste heste har været taget hjem til dyreholder hen over vinteren, for at undgå at de skulle blive for magre. Nu er de tilbage, ved godt huld, så der igen går otte flotte heste på det 224 hektar store område.

Konik-hesten er en robust race, der generelt klarer sig godt med helårsgræsning også på næringsfattige arealer. De fem heste, der har været på arealet vinteren over er dog blevet tilskudsfodret med hø for en sikkerheds skyld, ligesom de har fået et stort læskur.

Heldigvis har de ikke været alt for optaget af tilskudsfodret. Det betyder, at de ikke holder til ved foder-og læpladsen, men bruger hele arealet godt. Der er således masser af hestepærer på jorden over det hele, til glæde for de mange insekter, nu hvor varmen kommer.

Naturplejen begynder at vise resultater

Selv om det stadig er tidligt i projektet, ser det ud til, at hestenes naturpleje begynder at virke. Før flokken blev sat ud i august ’22, fjernede Naturstyrelsen rynket rose på arealet. De begynder nu at skyde igen, og netop de små spæde rosenskud har hestene fået god smag for. Det bliver spændende hen over sommeren at følge, hvordan naturen responderer på de otte hoppers græsning, skrab og gødning.

Hestene bliver tilset dagligt af dyreholder, og de er netop alle blevet tilset af projektets dyrlæge, der kan melde, at de trives og er i god stand. Et par af hestene har revner og afskalninger i hovene. Det kan se generende ud, men det er en naturlig del af hestenes egen hovpleje. Både ejer og dyrlæge holder øje med, at det ikke udvikler sig og kommer til at skade dyrenes gang og velbefindende.

Du er som altid velkommen til at færdes på arealet og se til hestene. Men husk at holde god afstand, og har du hund med, så hold den i kort snor. God fornøjelse i naturen.