Lys, farver og forår i Nationalpark Thy

11-02-2022

Vi går mod lysere tider, og vinterferien er for mange af os vendepunktet, som understreger, at foråret igen står på spring, og at den lyse tid venter lige om hjørnet. Det er der masser af muligheder for at få bekræftet lige nu i Nationalpark Thy

Himmel og havskum ved Vorupør. Foto: Shanti Lfe

Det er ikke kun ved Skagen, at kunstnere gennem tiden er blevet tiltrukket af et helt særligt lys. Det gælder i høj grad også i Thy.  De kendte skagensmalere Marie og P.S. Krøyer var nogle af de første etablerede kunstnere, som opdagede lyset i Stenbjerg, hvor de i 1889 slog sig ned på vej hjem fra bryllupsrejse i Paris. Siden kastede blandt andre den tyske kunstner Käte Lassen sin kærlighed over Stenbjerg, og fra sit hjem ved Sdr. Vorupør skabte Jens Søndergaard store malerier med motiver fra klitheden og lyset ved kysten, hvor det vilde hav møder den store himmel.

I dag er det ikke mindst fotoentusiasterne, der indstiller blænden mod det dragende lys. Nationalpark Thy tiltrækker masser af dygtige hobbyfotografer, og lige nu, hvor lyset er ved at tage fat, kan de og alle andre, der bevæger sig ud i naturen, opleve fantastiske farver og motiver.

Vintermånederne byder nogle af årets mest spektakulære og farverige solopgange og –nedgange. Farverne er nemlig stærkere, når solen står lavt på himlen, og her i februar, hvor varm og kold luft brydes med hinanden, kan det være ekstra smukt. Fugtigheden i luften kan give himlen helt rosa og lilla skær, skyerne kan tage dramatiske formationer, når de reflektere den lave sols farver, og selv om det typisk er i efteråret, mosekonen brygger, så kan man også nu i de årle morgentimer se disen ligge smukt over klitheden i Nationalpark Thy.

Og så har fuglene i øvrigt også opdaget, at der er lys og amoriner i luften. Korsnæb har allerede æg i sine reder, skovduehannen har travlt med at kurtisere sin kommende mage, og spidser du ører, kan du være heldig at høre lærkens trille. Den er god nok: der er forår på vej!