Bliv frivillig i Nationalpark Thy
18-03-2022Kunne du, måske, tænke dig at være frivillig i Nationalpark Thy, så kom til infoaften og hør om mulighederne. Nationalparken har 250 glade frivillige, der deler glæden over Thys vilde natur med nationalparkens besøgende. Det giver dem netværk, ny viden og masser af oplevelser. Og det er guld værd for nationalparken. En af de frivillige er Bente Bloch, som du kan møde her.

Det er glæden ved at møde nye mennesker, netværket i Vorupør og selvfølgelig landskabet og naturen, der hver uge får Bente Bloch til at lægge sin frivillige arbejdskraft i Nationalpark Thy.
”Jeg har altid sagt, at når jeg var færdig med arbejdsmarkedet, så skulle jeg ikke bare sidde og kukkelure. Så ville jeg være frivillig og møde nogle nye mennesker”, fortæller Bente, der har en karriere bag sig som naturpædagog.
Og som sagt så gjort. For tre år siden solgte hun og manden Niels deres hus i Aarhus og byttede udsigten til parcelhushækken ud med det vilde vue over hjælme og lyng på klitheden ved Vorupør. De er blevet en del af de godt 250 ildsjæle, der bruger fritid eller pensionisttid i fællesskabet omkring den fantastiske natur i Nationalpark Thy – og guider vores besøgende til unikke oplevelser. Og det har de bestemt ikke fortrudt:
”For os handler det også om at skabe netværk. Som frivillig får du snakket en masse, både med de andre frivillige værter og med gæsterne, der kommer fra nær og fjern. Jeg elsker at snakke med folk, og det er dejligt at komme hjemmefra, opleve noget helt andet og være noget for nogle andre”, fortæller Bente.
Frivilligheden samler danskerne
Frivillighed er en uundværlig, samlende resurse over alt i Danmark. Hele 40% af danskerne deltager i frivilligt arbejde. De hjælper til i alt fra hospices til hjemløseforeninger og håndboldklubber, og mange organisationer og institutioner er helt afhængige af deres frivillige.
Det gælder også Nationalpark Thy, hvor de mange frivillige indgår som værter, der tager imod nationalparkens gæster på i Nationalparkcentret, Lodbjerg Fyr eller Stenbjerg Landingsplads. Eller de er Naturens Besøgsvenner, der holder øje med sjældne planter; er Stivogtere, der vedligeholder vandrestier; håndværkere, der bygger shelters og bålpladser; bager kringle og brygger kaffe til salg på Lodbjerg Fyr, er naturguider og meget mere.
”Det er guld værd for os, at have frivillige til at bemande vores besøgssteder og give nationalparkens gæster personlige tips og råd til deres ture ud i naturen”, forklarer bestyrelsesformand for Nationalparkfond Thy, Torben Juul-Olsen. ”Vi kommer tættere på vores besøgende gennem vores frivillige, og samtidig er de frivillige jo selv superbrugere af nationalparkens natur, kultur og tilbud. Så gennem dem ved vi også en hel del om, hvad der foregår i krogene på de 244 kvadratkilometer nationalpark”, siger Torben Juul-Olsen.
De frivillige i Nationalpark Thy får obligatoriske kurser i nationalparkens lovgrundlag, natur og kulturhistorie; i færdselsregler i naturen; i værtsskab og førstehjælp. De indgår i styregrupper for diverse områder, har deres egen forening, Nationalpark Thy VENNER og gennem den en plads i nationalparkens råd. Og har de mere tid, er der flere sociale arrangementer og ture for de frivillige gennem året.
Bente og Niels har deltaget i alle de ting, de har kunnet overkomme: ”Vi er efterhånden godt bekendte med området heroppe, men de kurser og ture åbner hver gang øjnene for noget nyt. Vi bliver klogere hele tiden på alt det omkring os. Og det er skønt både at få den viden – og få lov at dele den”, siger Bente Bloch.