Efterårsoplevelser i Danmarks Nationalparker

19-10-2021

Fuglenes efterårstræk er lige nu på sit højeste, og der venter mange store oplevelser over hovederne på os, når tusinder af fugle i disse uger flyver fra ynglepladserne i nord mod vinterkvarterne i syd. Nogle glider hurtigt og elegant over landet på deres gennemtræk. Andre er mere adstadige og slår sig ned for at hvile ud og fylde energidepoterne op. Ofte sker det nærmest for øjnene af os - vi skal bare vide hvor. Oktober er en god måned at opleve både trækkende og rastende fugle.

Stære ved Lodbjerg Fyr af Susanne Worm

Vil du se de mange trækfugle, er Danmarks fem nationalparker et godt sted at starte. Her varierer naturen og landskaberne fra nationalpark til nationalpark, der byder på vidt forskelligartede oplevelser.

Derfor har vi i Danmarks Nationalparker lavet en enkel guide til fem store fugleoplevelser lige nu og i efterårsferien. Alle kan nemt og gratis komme ud at nyde naturen og fuglene, uanset om man er begynder eller rutineret fuglekigger. Der er oplevelser i alle fem nationalparker. Kig på de forskellige Nationalparkers hjemmeside for mere information. 


Fugletræk i Nationalpark Thy

På Agger Tange, kan du om efteråret få en storslået naturoplevelse. Agger Tange er både ramsar- og fuglebeskyttelsesområde og titusindvis af vand- og svømmefugle raster her på deres vej syd på til deres vinterkvarter. Agger Tange er både ramsar- og fuglebeskyttelsesområde og titusindvis af vand- og svømmefugle raster her på deres vej syd på til deres vinterkvarter. Noget af rigdommen skyldes at Agger Tange ligger på trækruten langs Jyllands vestkyst.

Her er sangsvaner, knopsvaner og pibesvaner, her er kornæbet gås, knortegås og grågæs, og krikand, pibeand, gråand, spidsand, skeand, gravand, og ikke mindst fiskeørn og havørn. Dertil kommer et utal af vand- og vadefugle samt store flokke af stære. Kort sagt, på Agger Tange venter altid en stor oplevelse. Og en medbragt kikkert gør kun oplevelsen større.

Er du til en lidt mere nær fugleoplevelse kan du tage op Lodbjerg Fyr og opleve den lille udstilling om ”Fyrfaldne fugle” og få fortællingen om hvordan indsamlingen af fugle, der døde som følge af at være fløjet mod lyset og ind i fyrets ruder, bidrog til banebrydende viden om trækfuglenes ruter. Her kan du også se de smukke akvareller af Carl Christian Tofte.

Hvor:

Det er nemt at finde fuglene på Agger Tange. På Aggervej mellem Agger by og Aggertanges sydspids, kører du på den gamle dæmning og kan opleve fugle både i fjorden, i de fladvandede laguner mod vest og i luften over dig. Her er gode muligheder for at gøre et stop på en af raste- eller parkeringspladserne undervejs, eller fra taget af Svanholmhus på Agger Tanges sydspids. Her kan du også læse om tangens dyre- og planteliv. Men vis venligst hensyn. Hold dig til veje og stier og bevæg dig ikke ud i terrænet, da det forstyrrer fuglene unødigt. Der er toiletter både på Svanholmhus og på p-pladsen midt på Agger Tange (Lange Molevej).

Lodbjerg Fyr er altid et godt udgangspunkt for en tur i Nationalpark Thy. Her er gode faciliteter som toiletter (også handicap), shelters, madpakkehuset ”Hønsehuset” hvor der kan tændes op i brændeovnen, og Nationalparkens kaffestue drevet af frivillige, hvor man kan købe kaffe, te, varm kakao, Lodbjerg-kringle, lune boller og is. Fra fyret kan man komme i læ i plantagerne, opleve den nordatlantiske klithede i al sin storhed med langstrakte vidder eller begive sig mod havet, hvor kystskrænterne fremtræder majestætisk mod vest. Måske ser du også dykkende suler over havet, trækkende traner over klitheden eller skovskaden, der med vældig iver gemmer agern i plantagerne.

Hvornår:

Der venter med garanti altid en stor oplevelse, når man bevæger sig ud på Agger Tange. I solnedgangen kan man opleve store mængder af gæs der kommer flyvende ind fra øst for at tilbringe natten i Agger Tanges laguner. Kommer man før solopgang, kan man opleve hvordan fuglene vågner og der langsomt, i takt med lyset, bliver skruet op for volumen. Det er en magisk oplevelse, fra nattens stilhed, vågner verden langsomt med lyset. Men i alle de lyse timer, er der et eldorado af fugle på Agger Tange både til vands, til lands og i luften.

Åbningstider i Nationalpark Thys besøgscentre i efterårsferien:

Udstillingen på Lodbjerg Fyr er åben alle dage fra kl 7-21.

Kaffestuen på Lodbjerg Fyr har åben alle dage fra kl.11-16

Fyrværterne på Lodbjerg fyr er i gården alle dage fra kl.11-16

Besøgscenteret på Stenbjerg Landingsplads har åben alle dage fra kl.12-16

Nationalparkcenter i Vorupør har åben alle dage fra kl. 10–17

Naturen i Nationalpark Thy har selvfølgelig åben 24-7  

 

Vi ønsker rigtig god fornøjelse derude i Danmarks Nationalparker.