Finansiering af 32 mio. kr. til Nationalparkcenter Thy er hjemme.

14-11-2019

En bevilling på 3.0 mio. kr. fra Augustinus Fonden bringer finansieringen til Nationalparkcenter Thy i mål. Første spadestik forventes taget i januar 2020.

Billedet er en visualisering af udstillingsrummet i Nationalpark Thy. Thøgersen & Stouby

Med en bevilling på 3 mio. kr. fra Augustinus Fonden er Danmarks første nationalparkcenter, Nationalparkcenter Thy, er den minimumsfinansiering opnået, der skal til for at gennemføre projektet. Thisted Kommune, A. P. Møller Fonden, Realdania, Nordea-fonden, Augustinus Fonden og William Demant Fonden, samt en indsamling gennemført af Støtteforeningen Nationalpark Thy med bidrag fra 240 virksomheder, foreninger og privatpersoner, har medvirket til at nationalparkcentret nu bliver til virkelighed.

"Det er fantastisk nu at være nået så langt” siger Torben Juul-Olsen, bestyrelsesformand i Nationalpark Thy. ”Det er et langt og sejt træk at etablere noget i denne størrelse. Men vi er lykkedes med den proces, der blev sat i gang af nationalparkens allerførste bestyrelse: først at blive enige om en placering, dernæst få plangrundlaget på plads, herefter finde de fleste af midlerne til projektet hos nogle, der kunne se sig selv i projektet. Først herefter blev bygningen tegnet. Og nu er så de sidste midler på plads til realiseringen. Vi glæder os nu til at få spaden i jorden og for alvor komme i gang. Og ikke mindst glæder vi os til, at huset kommer til at sprudle af liv – og bliver en naturlig start på manges besøg i Nationalpark Thys storslåede natur”.

Nationalparkcentret bliver en væsentlig trædesten til naturen – til mageløse oplevelser og fortællinger i Danmarks største vildmark og en form for hovedindgang til nationalparken for de mange, der ikke er vante med at færdes i naturen. Placeringen ved landingspladsen i Nr. Vorupør er valgt, fordi her netop er mulighed for både at have en indgang fra byen, der er Thys naturlige turistcentrum og en udgang til den vilde og storslåede natur umiddelbart nord for byen.

Nationalparkcentret bliver passet nænsomt ind i nationalparkens vilde natur ved at blive bygget ind i en klit. Indeni møder den besøgende et stort formidlingsrum, hvor landskabets store skala gøres håndgribeligt samtidig med, der gives mulighed for at opdage nogle af de detaljer, som ligger gemt i helheden om fx klitheden og sandflugt.


LOOP Architects er sammen med LB Consult og SLA i fuld gang med hovedprojekteringen af bygningen i tæt samarbejde med Thisted Kommune, A. P. Møller Fonden og Nationalpark Thy.


Formidlingsrådgiver fundet
Formidlingen i centret skal nu udarbejdes i et tæt samarbejde mellem Thøgersen & Stouby og Nationalpark Thy. Thøgersen & Stouby har netop vundet tilbudsgivningen til det formidlingsprojekt i Nationalparkcenter Thy, der skal inspirere og motivere besøgende søge videre ud mod de storslåede naturoplevelser nationalparken kan byde på.

Første spadestik ventes taget i januar 2020. Og det nye nationalparkcenter ventes at åbne i det tidlige forår 2021.

 

Se og læs projektbeskrivelsen her

 

Torben Juul-Olsen

Title: Fomand Nationalpark Thy
Mobile: 40100881

Else Østergaard Andersen

Title: Leder, cand.scient. & MPA
Mobile: 22 22 16 66

Esben Colding Broe

Title: Projektleder
Mobile: 60620100