Støtteforeningen for Nationalpark Thy skifter formand

22-03-2018

Til støtteforeningens årlige generalforsamling takkede Bodil Gyldenkerne af som formand efter tre år på posten. Den nyvalgte formand er Mads Agerholm

Støtteforeningen var med helt fra starten af processen med at oprette Danmarks første nationalpark.

Bodil Gyldenkerne har været med hele vejen. Hun meldte sig på banen lige fra den første spæde snak og tog aktivt del i hele processen med at etablere Danmarks første nationalpark i Thy.

-        Jeg har hele tiden syntes, at det var en spændende ting med nationalparken, og det rigtige at gøre for at bevare og udvikle naturen her i Thy, fortæller Bodil Gyldenkerne og fortsætter: Lige fra begyndelsen har jeg været medlem af støtteforeningen, som jo har spillet en central rolle for, at der overhovedet blev en nationalpark. Så det har bestemt været et spændende og relevant arbejde at lægge kræfter i.

Udover arbejdet i støtteforeningen er Bodil også stivogter, og så har hun i mange år siddet i både Nationalparkbestyrelsen og -rådet som repræsentant først for landbruget og sidenhen som repræsentant for bestyrelsen for støtteforeningen.

Mange timers frivilligt arbejde
Gennem årene har Bodil - og de mange andre frivillige – lagt mange timers arbejde for naturen i Thy. Sammenlagt har støtteforeningen talt op, at deres arbejde de sidste par år svarer til to årsværk.

-        Det er sjovt og meningsfuldt, og derfor prioriterer jeg - og de andre frivillige – arbejdet i nationalparken. Og det er da heller ikke sådan, at jeg nu helt siger farvel. Min sti skal stadig passes, men tiden er nu bare inde til, at jeg skal bruge mere tid med familien. Senest udvidet med oldebarn, siger Bodil med et smil, der fortæller, at hun glæder sig.

Så nu har Bodil for sidste gang ført støtteforeningen gennem den årlige generalforsamling.

-        Vi havde en rigtig god generalforsamling, fortæller Bodil, og jeg er glad for at give en forening videre, der fungerer. Medlemmerne er fulde af energi og gå-på-mod. Vi har altid lagt vægt på kollektiv ledelse i bestyrelsen, fordi vi kun i fællesskab kan drive foreningen. Og det gør bare, at vi sammen er nået rigtig langt og gør en forskel for naturen og lokalområdet, slutter Bodil.

En forening i bevægelse
Den nye formand, Mads Agerholm, blev valgt på støtteforeningens generalforsamling i sidste uge, og i går blev han formelt valgt af Nationalparkbestyrelsen til at repræsentere støtteforeningens bestyrelse i Nationalparkrådet.

Mads har gennem sit lange arbejdsliv drevet et større kvægbrug i Thy, og hans dyr har løbende græsset indenfor nationalparkens område. Sidste år solgte han kvægbruget og gik på pension.

-        Jeg nyder den smukke natur i nationalparken hver eneste dag, så da jeg sidste år blev opfordret til at melde mig ind i bestyrelsen for støtteforeningen, var jeg ikke i tvivl. Og nu sidder jeg her som formand. Jeg glæder mig til at tage fat, siger Mads.

Først fokuserede støtteforeningen på selve dannelsen af nationalparken og sidenhen på opførelsen af et nationalparkcenter. Her har foreningen været aktiv i indsamlingen af økonomisk støtte.

-        Vi er så småt begyndt at tage fat på næste fase i støtteforeningens virke. En proces vi begyndte sidste år. Ambitionen er, at foreningen kommer til at fungere som en paraplyorganisation, der favner alle de mange initiativer, som frivillige søsætter i og omkring nationalparken, fortæller Mads.

Og den lokale opbakning til Nationalpark Thy er stor, og projekterne og idéerne talrige. Støtteforeningens frivillige har fx stor succes med sommerhalvårets ugentlige ’gå-i gang-ture’, hvor mellem 50 og 100 mennesker mødes til en gåtur på et par kilometer forskellige steder i nationalparken. Turen guides af en frivillig nationalparkvært, der fortæller om natur og kulturhistorie.

-        Fremadrettet kunne vi godt tænke os et lignende koncept – bare på cykel, fortæller Mads og fortsætter: Og det er bare få eksempler ud af mange gode initiativer, hvor vi sammen oplever og bliver klogere på naturen. Vi tror nemlig på, at man skal lære naturen at kende for at holde af den, slutter han.

 

 

Cathrine Lykke Sørensen

Title: Frivilligkoordinator
Phone: 40 59 73 88