Sommeroplevelser i Nationalpark Thy

26-06-2018

I juli og langt ind i august byder klitheden på et fortryllende flot blomsterflor. Du kan fx se smukt blomstrende klokkelyng, benbræk, soldug og kæruld. Og det er også i juli, at de første sortbær og mosebøllebær modnes.

Nationalpark Thy er Danmarks største vildmark. Her kan du vandre i klitheden så langt øjet rækker. Foto: Mette Johnsen

Sommeren byder på masser af storslåede naturoplevelser i Nationalpark Thy: Vandreture, cykelture, rideture eller måske en guidet bustur? Rideruten Thy går gennem nationalparken, og her findes også et godt stisystem af både cykel- og vandreruter.

Alle hverdage i perioden 2. juli – 10. august kan du køre med kystrutebilen nr. 89, som kører mellem kystbyerne i Thy og har plads til cykler, barnevogne og surfudstyr. Så har man mulighed for fx at gå langs redningsvejen og tage bussen tilbage til udgangspunktet. Læs mere om busruten her og se køreplanen her.

Nordjyllands Trafikselskab har i skolernes sommerferie to forskellige guidede busruter i Nationalpark Thy og én busrute i Hannæs. Læs mere om busturene her og se køreplanen herHusk at bestille billetter på forhånd hos Thy Turistbureau på telefon: 97 92 19 00.

Kom godt ud i naturen

Er du i tvivl om, hvad du skal ud og se i Nationalpark Thy? Så er der flere muligheder for at finde hjælp og inspiration til en god oplevelse i Danmarks største vildmark.

I den sydlige del af nationalparken findes Svaneholmhus - et ubemandet informationshus, hvor man kan læse mere om dyre- og fuglelivet på Agger Tange, tage foldere om nationalparken og downloade Nationalpark Thy App’en. Læs mere om nationalparkens informationshuse her.

Midt i nationalparken findes Lodbjerg Fyr med klithede, plantage og Vesterhavet som nærmeste naboer. Fyret er oplagt som udgangspunkt for storslåede naturoplevelser, og selvom det i 2018 undergår en omfattende – men nænsom – restaurering, vil der de fleste dage stadig være adgang til selve tårnet. Kontakt sekretariatet for information om den aktuelle åbningsstatus for fyrtårnet. Læs mere om fyret her.

Fyrmesterens stuer er lukkede hele sommeren pga. restaureringen. I stedet tager nationalparkens frivillige fyrværter imod besøgende i det gamle oliehus i haven bag fyrkomplekset kl. 11:00-16:00 på torsdage, lørdage og søndage i perioden 30. juni til 12. august. Her er det også muligt at komme med på en guidet tur kl. 11:30 og kl. 14:00. Læs mere her.  Der er desuden opstillet en toiletvogn for gæster ved fyret.

Centralt på den 55 km lange kystlinje i Nationalpark Thy finder du det hyggelige lille fiskerleje, Stenbjerg Landingsplads. I ét af de små fiskerhuse er indrettet et informationshus, som bemandes af frivillige nationalparkværter hver dag fra april til og med oktober fra kl. 13-17.

I skolernes sommerferie er der hver onsdag kl. 14 mulighed for en gratis, guidet tur i de gamle kystfiskerhuse på Stenbjerg Landingsplads. Læs mere om ”Folk og Fisk”-arrangementerne her. 

I den nordlige del af nationalparken ligger Hanstholm Fyr på de høje skrænter, hvorfra der er en fantastisk udsigt ud over Hanstholm Vildtreservat. Også her har nationalparken et udstillingsrum lige ved siden af Thy Turistbureau, hvor der findes relevant information om oplevelser i Nationalpark Thy. Find mere information om Hanstholm Fyr og åbningstiderne her.

 

Nysgerrig på mere Nationalpark Thy? Så dyk ned i vores mange Nationalpark TV-udsendelser. Se fx denne udsendelse, der omhandler klithedens planter netop nu.

 

Vi har forsøgt at vise en video her, men videoen kan ikke afspilles fordi, du ikke har tilladt marketing cookies.

Tryk her for at gennemgå dine tilladelser.

Find yderligere information

Du kan finde meget mere inspiration om Nationalpark Thy i vores gratis App og informationsfoldere her 

Thy360.dk er en fælles kalender, der samler aktiviteterne i området.

Her findes en oversigt over arrangementerne i Nationalpark Thy.

Naturstyrelsen er den største lodsejer i nationalparken, da staten ejer 75 % af jorden. Derfor er de fleste shelters også statsejede. Du kan finde mere information om overnatning i naturen og booke plads i en shelter på her.

Er du blevet nysgerrig på kulturen og naturen i Nationalpark Thy kan du lære meget mere i Nationalpark TV, som gratis kan ses her.

Nationalparkens sekretariat kører med lavere bemanding henover sommeren, men du er selvfølgelig velkommen til at kontakte os.