Nyansat fyrmoster på Lodbjerg Fyr glæder sig til fællesskab og gode oplevelser
13-06-2018Der er travlhed omkring Lodbjerg Fyr. Varevogne fylder parkeringspladsen, stilladser omkranser bygningerne, og man mødes af den lavmælte snak fra professionelle og frivillige håndværkere, der side om side arbejder på det fælles projekt. En nænsom restaurering af det mere end 100 år gamle fyr er i fuld gang.
I nationalparken er Charlotte Katholm netop tiltrådt stillingen som fyrmoster på Lodbjerg Fyr. Hendes fokus er først og fremmest rettet mod lokalsamfundet og tiden efter restaureringen.
Charlotte og hendes familie flyttede til Thy fra København i 2016. Efter barsel og en spændende stilling som frivilligkoordinator i Dansk Flygtningehjælp, glæder hun sig nu til at arbejde for nationalparken. Den forbinder hende nemlig bedst med det sted, hun har valgt at bo.
Omkranset af klithede, Vesterhavet og plantage står Lodbjerg Fyr som et markant vartegn midt ude i Thys vilde natur. Fyret besøges årligt af mere end 20.000 mennesker, som kommer for at opleve den helt særlige stemning og bruge fyret som et naturligt udgangspunkt for storslåede naturoplevelser.
Leder af nationalparksekretariatet, Else Østergaard Andersen, fortæller:
- Lodbjerg Fyr ligger midt i et af kerneområderne for Nationalpark Thy, og det spiller derfor en central rolle i vores storstilede projekt ”Trædesten til Naturen”. Sammen med et kommende nationalparkcenter i Nr. Vorupør og Hanstholm Fyr skal Lodbjerg Fyr fortsat udvikles til et vigtigt lokalt samlingspunkt. Her mødes både thyboer og besøgende udefra i et fællesskab om natur og kultur. Her deles erfaringer om og søges gode råd til den næste store naturoplevelse. Derfor har vi med inspiration fra blandt andet Bovbjerg Fyr, der ligger nær Lemvig, ansat en fyrmoster til at skabe liv og aktivitet på og omkring fyret.
Udgangspunktet er de lokales ønsker
Efter et par års erfaring med frivilligt arbejde i Dansk Flygtningehjælp glæder Charlotte sig nu til at prøve kræfter med frivillighed i det lokalsamfund og den natur, som hun selv aktivt har valgt at blive en del af.
-Jeg vil bruge den første tid på at snuse lidt rundt og blive klogere på den frivillige kultur i Thy. Hvad drømmer lokalsamfundet om i forhold til fyret? Og hvor er der sammenfaldende interesser mellem nationalparken og lokalsamfundet, så der skabes meningsfulde aktiviteter på fyret?
Og til spørgsmålet om, hvordan Charlotte drømmer om fremtiden for Lodbjerg Fyr, svarer hun:
- Jeg drømmer om, at Lodbjerg Fyr er sted, som thyboerne er endnu mere stolte af end i dag. At det er et sted, som er dejligt at være en del af, hvor alle aldersgrupper føler sig velkomne i et fællesskab omkring fyret og naturen. Og skulle man så mødes af duften af nybagte boller og friskbrygget kaffe, så gør det da kun oplevelsen endnu bedre.
Heldigvis holder restaureringsprocessen ikke de igangværende aktiviteter tilbage. Sæsonen for ”fyrværterne” starter her i slutningen af juni, hvor frivillige tre dage om ugen står klar til at tage godt i mod bl.a. gæsterne på busrute 88.
-Normalt bydes de besøgende på en kop kaffe i Fyrmesterens Stuer til en snak om fyrets historie og naturen omkring. I år arbejder vi på at få sat en kaffecontainer op, indtil vi i 2019 kan byde velkommen i flotte, nyistandsatte lokaler, fortæller Charlotte.
Thys natur er et aktivt valg
Charlotte er fra Djursland, og hendes mand er fra Sønderjylland. De har boet sammen i København under studietiden, men de valgte at søge mod Thy umiddelbart efter, at det sidste punktum var sat i uddannelseskapitlet.
-Vi er begge fascineret af Thys natur, og min mand er også ivrig surfer. Det føles virkelig som en gave for mig nu at skulle arbejde med at fremme interessen og fællesskabet omkring nationalparken. Fordi den netop rummer den natur, som fascinerer mig så meget, at jeg har valgt at flytte hertil, fortæller Charlotte.
Mød også Charlotte i Nationalpark TV udsendelsen om første spadestik i restaureringen af Lodbjerg Fyr: