Invitation til første spadestik af restaureringen af Lodbjerg Fyr

09-05-2018

Nationalpark Thys storstilede projekt ”Trædesten til Naturen” omfatter en gennemgribende restaurering af Lodbjerg Fyr. Fremover skal fyret ledes af en fyrmoster og en lang række aktiviteter – bl.a. med en café i fyrmesterens bolig – skal drives af frivillige. Til glæde for det lokale fællesskab og alle de mange besøgende.

Lodbjerg Fyr rummer en unik kulturhistorie med klitheden og Vesterhavet som nærmeste naboer. Det gamle fyr fra 1883 skal nu restaureres for godt 10 mill.kr. og fremover spille en central rolle i formidlingen omkring Nationalpark Thy. Foto: Jens Pedersen

Mere end 20.000 gæster besøger hvert år det smukke, gamle fyrtårn for selv at opleve historiens vingesus, høre Vesterhavets brusen og se klithedens småbuske svaje i takt med vinden.

-        Lodbjerg Fyr har en helt unik beliggenhed i Nationalpark Thy, derfor har vi hele tiden satset på at bevare det og styrke aktiviteterne omkring fyret. Med restaureringen undgår vi, at det forfalder og skaber mulighed for endnu mere aktivitet. Og vi har brugt rigtig lang tid på at forberede projektet, så det bliver bæredygtigt og med respekt for den oprindelige arkitektur, fortæller projektleder fra Nationalpark Thy Esben Colding Broe.

Efter flere års arbejde er finansieringen af Lodbjerg Fyr på plads, og første spadestik er klar til at blive taget. Dagen markeres med fælles cykelture fra de omkringliggende byer, hvorefter alle samles ved Lodbjerg Fyr kl. 14:30. Efter talerne vil der være gratis kaffe og kage i fyrmesterens gamle stue og en række spændende aktiviteter.

Alle er velkomne. Arrangementet er gratis, og tilmelding er ikke nødvendig.

Program - fredag den 18. maj 2018

Kl. 12.30 starter vandreture fra hhv. Lyngby Redningshus og Vesterhavskiosken i Agger.
Ca. kl. 13.30 starter fælles cykelture fra de omkringliggende byer til Lodbjerg Fyr *

Kl. 14.30 – 15.00 Alle mødes ved Lodbjerg Fyr, Lodbjergvej 33, 7770 Vestervig

Taler ved

-        Torben Juul-Olsen, formand Nationalparkfondens bestyrelse

-        Ulla Vestergaard, borgmester Thisted kommune

-        Ditte Svendsen, skovrider Naturstyrelsen Thy

-        Hans Erik Nørgaard, dommer i fotokonkurrencen, udpeger vinderen af fotokonkurrencen om første spadestik af Lodbjerg Fyr

Kl. 15.00 Første spadestik tages

Kl. 15.10 – 17.00 Åbent program for aktiviteter ved fyret herunder gratis kaffe og kage i Fyrmesterens Stuer, guidede ture i tårnet og gåture i området samt pølser og sodavand i madpakkehuset.

Nationalparkens restaureringsprojekt af Lodbjerg Fyr er forankret i et partnerskab med Naturstyrelsen Thy og Thisted Kommune. Restaureringsprojektet er eksternt støttet af Færchfonden, Realdania, Friluftsrådet og Nordea-fonden. 

* Cykelturene starter her:

Agger: Kl. 13:30 fra Vesterhavskiosken
Krik: Afgang kl. 13:30 fra Kulhuset
Svankjær: Afgang kl. 13:30 fra den gamle købmand i Svankjær
Vestervig: Afgang kl. 13:45 fra købmanden
Bedsted: Afgang kl. 13:45 fra Bedsted og omegns aktivitetshus (Booa)
Morup Mølle: Afgang kl. 13:50 fra Krohaven

Hent programmet som pdf-fil her.

Se nedenstående udsendelse fra Nationalpark TV om projektet og tankerne bag restaureringen af fyret.

Esben Colding Broe

Title: Projektleder, Nationalparkcenter og bygninger
Mobile: 60620100

Sophie Christensen

Title: Presseansvarlig
Mobile: 22190504