Med et juletræ fra Nationalpark Thy er du med til at gøre en forskel for naturen
30-11-2018I samarbejde med ejerforeningen Vorupør Klit har Nationalpark Thy arrangeret, at du gratis må fælde nåletræer af sorten bjergfyr, contorta og sitka. Brug det som juletræ, brug grenene til pynt i juledekorationen eller til vinterdække af haven. Samtidig er du med til at gøre en god gerning for den vilde natur.
Træerne kan du hente på hjørnet mellem Kystvejen og Blåmunkevej i Sønder Vorupør Du må fælde træerne markeret med rød sløjfe - husk selv at medbringe sav eller økse.
Træerne står ikke snorlige, er ikke symmetriske, og måske har de flere toppe. Men med lidt fantasi og kreativitet kan det blive et ganske fint juletræ. Fx med små røde pigeoner – også kaldet juleæbler, da de netop i gamle dage var populært pynt til træet.
Nåletræerne, som du gratis må fælde i området ved Sdr. Vorupør, tilhører de såkaldte invasive arter i Danmark. Det vil sige, at de ikke er en naturlig art i den danske fauna. Vi bragte selv den centraleuropæiske bjergfyr til Thy i slutningen 1800-tallet, fordi man fandt ud af, at de kunne overleve de barske vilkår her. Plantager af bjergfyr udgjorde et godt værn mod sand og vind.
Det var bedste bud dengang, og nu trives bjergfyren og de andre invasive nåletræer lidt for godt. De sår sig selv ud over klithederne og har ingen naturlige fjender. Kronhjortene og andet hjortevildt synes ikke, at de smager særlig godt og æder kun lidt af dem hist og pist.
Vildere natur i Nationalpark Thy
På flere af klithederne i Nationalpark Thy breder bjergfyren og de andre invasive nåletræer sig. De lukker af for lyset og skygger for alle de lave, hjemmehørende planter og træer, der naturligt gror på klithederne.
Hvis bjergfyren får lov til at brede sig, vil de lavere planter ikke klare sig i konkurrencen om plads og lys og med tiden forsvinde. Naturen bliver simpelthen fattigere på arter, hvilket ikke er godt. Her skal være plads til alle, og nationalparkens formål er bl.a. at passe godt på de sjældne blomster: Klokkeensian, soldug, klokkelyng, orkideer, violer, djævelsbid og alle de andre spændende og vigtige planter i Nationalpark Thy.
Med de sjældne planter følger nemlig også sommerfugle, insekter, fugle og pattedyr. Helt særlige arter med lige præcis deres rolle i naturens cyklus. F.eks. vil tinksmed, ensianblåfugl og markfirben med tiden forsvinde, hvis bjergfyren og andre invasive arter overtager klitheden.