Med bevillinger på 11,5 millioner kroner fra A.P. Møller Fonden og Realdania er Danmarks første nationalparkcenter nu et stort skridt videre
30-07-2018Nationalpark Thy rummer Europas største sammenhængende område af klitnatur og har sjældne dyr og planter, der kun findes få andre steder i verden. Men selv for naturelskere kan den vilde natur i Thy virke ufremkommelig. Med Danmarks første nationalparkcenter skal de mange besøgende guides ud i naturen, og centeret skal spille en central rolle i formidlingen af den enestående natur.
Nationalparkcentret etableres i en klit i det lille fiskerleje Nr. Vorupør, der ligger centralt på nationalparkens 55 km lange kyststrækning. Udover at være et velkomstcenter, hvor besøgende kan få information om nationalparken, bliver det også et lokalt samlingspunkt. Foto: Mette Johnsen
Det er ikke nemt for alle at komme ud og opleve den vilde natur i Thy. Uden hovedindgang og billetsalg, hvor starter og slutter man så udflugten? Hvordan skal man opføre sig, uden naturen tager skade? Og er hugormen så farlig, at man hellere må finde på en anden aktivitet?
Med bevillinger på 8 millioner kroner fra A. P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal og 3,5 millioner kroner fra Realdania, er Nationalpark Thy nu et stort skridt nærmere opførelsen af et nationalparkcenter. Centret skal hjælpe folk ud til enestående naturoplevelser på linje med Norges vildmark.
En begejstret bestyrelsesformand for nationalparken, Torben Juul-Olsen fortæller:
-Vi er meget glade for nu at være kommet realiseringen af nationalparkcentret et stort skridt videre. Med bevillingerne fra A. P. Møller Fonden og Realdania håber vi, at vi nu kan få fundet de sidste 3,3 millioner kroner til projektet. Nationalparkcentret vil være en synlig indgang til gode oplevelser i Danmarks vildeste natur. Centret vil samtidig samle lokalbefolkningen om den natur, der udgør et af Thys største aktiver.
Naturen gør en forskel i Thy
Nationalpark Thy har sammen med Cold Hawaii udviklet sig til at være Thisted Kommunes største brands og skaber både arbejdspladser og trækker tilflyttere til kommunen.
Borgmester Ulla Vestergaard har svært ved at få armene ned over den gode nyhed. Hun fortæller:
-Projektet rammer lige ind i vores DNA. Vi er Danmarks naturrigeste kommune og med Nationalpark Thy har vi for alvor fået øjnene op for, at vores natur er noget helt særligt og unikt. Natur- og madoplevelser, fødevarer, kultur, undervisning, motion mm knyttes i dag i højere grad op på det særlige og det unikke i Nationalpark Thy. Nationalparkcentret vil derfor styrke og omkranse den positive storytelling, der er for hele vores egn, og det giver for alle overblik og en klar indgang til naturen, til Nationalpark Thy.
Nationalparkcentret er led i et større projekt
Nationalpark Thy har brugt dele af de første år af sin levetid på at planlægge og søge ekstern finansiering til et storstilet projekt ”Trædesten til Naturen”, der skal gøre det nemmere for flere at komme ud og få en fantastisk naturoplevelse. Samlet set er projektet på 80 millioner kroner, og de 76,7 millioner kroner er nu tilvejebragt. 31 millioner kroner skal gå til opførelsen af centret – og det er her, der nu kun mangler 3,3 millioner kroner for at være i mål. Nationalparkcentret bliver det første af sin slags i Danmark, hvor en bygning er opført med det ene formål at være et nationalparkcenter.
I det samlede projekt ”Trædesten til Naturen” vil tre centrale steder byde velkommen til naturen: Hanstholm Fyr i nord, nationalparkcentret i midten og Lodbjerg Fyr i syd.
Efter en gennemgribende restaurering stod Hanstholm Fyr sidste år færdigt, og i maj i år blev første spadestik i restaureringsprojektet for Lodbjerg Fyr fejret.
Bæredygtig turisme og lokal opbakning
”Trædesten til Naturen” omfatter desuden forbedringer ude i naturen med gode afmærkede vandre- og cykelstier med shelters, bålpladser og andre faciliteter. Hele projektet baseres på bæredygtig turisme. Naturen må nemlig ikke tage skade af flere besøgende. Derfor planlægges stier udenom de mest sårbare områder, hvor dyr eller planter vil blive forstyrret af mennesker.
Støtteforeningen Nationalpark Thy har mobiliseret en række lokale virksomheder, foreninger og privatpersoner gennem en indsamling. Indsamlingen har nu rundet 1,2 millioner kroner. Også støtteforeningens formand, Mads Agerholm, er begejstret:
-Vi oplever en stor lokal stolthed og opbakning til Nationalpark Thy. Vores mål er at indsamle 1,5 million kroner til nationalparkcentret. Der er ingen tvivl om, at centret vil få stor betydning for lokalsamfundet – her vil thyboerne naturligt samles om naturen på tværs af alder og interesser. Med nyheden om, at finansieringen er så langt, sætter vi slutspurten ind, og jeg håber, vi hurtigt når i mål.
Nationalparkcentret er eksternt støttet af A.P. Møller Fonden (8 mill. kr.), Realdania (3,5 mill. kr.), Nordea-fonden (3 mill. kr.) samt Støtteforeningen for Nationalpark Thy. Thisted Kommune har støttet projektet med et økonomisk bidrag samt ved at stille byggegrund og p-pladser til rådighed i Nr. Vorupør.
Se mere om Nationalpark Thy i de ugentlige udsendelser fra Nationalpark TV. Her fortæller Lene Holst, som er en af nationalparkens 100 frivillige om hendes glæde ved naturen og formidling: