Belgisk håndkraft mod rynket rose i Nationalpark Thy

11-07-2018

Det er nu snart en tradition, at et korps af belgiske spejdere, der normalt holder til nær Bruxelles, giver naturen en hånd i Nationalpark Thy. I år får de selskab af lokale spejdere fra Thy.

På Agger Tange rykker de belgiske spejdere nye skud op af den invasive plante rynket rose.

En tur ud på mountainbike i Tvorup Klitplantage skød arbejdet i gang i weekenden. Der var masser af støv i ansigtet og store smil fra alle ni belgiske spejdere efter at have oplevet plantagen fra to hjul. Men allerede mandag morgen blev cykelskoene skiftet ud til fordel for arbejdstøjet og gode handsker. Emnet for årets arbejde er nemlig den invasive plante rynket rose.

Frivilligkoordinator Cathrine Lykke Sørensen fra Nationalpark Thy fortæller:
- Spejderne har tilbudt deres hjælp med at pleje naturen her i Thy i en hel uge. De skal bl.a. grave nye skud af rynket rose op på Agger Tange. Her har Naturstyrelsen Thy de sidste to år haft en specialdesignet fræser – kaldet bioroter - der normalt bruges til ukrudtsbekæmpelse i økologisk landbrug, til at knuse rynket rose. Men biorotoren kan ikke gøre arbejdet alene. Blot et lille stykke levende plante er nok til, at den skyder igen. Så her er spejderne en kæmpe hjælp, da de ved håndkraft fjerner de nye skud, så den invasive art ikke på ny spreder sig i nationalparkens klitter.

Fællesskabet om naturen kender ikke grænser
Ser man affaldssække langs Kystvejen mellem Vangså og Vorupør i denne uge, så er der en god grund til det. Spejderne skal her fjerne affald i renderne og klitterne vest for Kystvejen på strækningen mellem Vangså og Nr. Vorupør. Til denne opgave får de hjælp af lokale spejdere fra gruppen af Grønne KFUM spejdere fra Vandet vest for Thisted. De lokale spejdere er på spejderlejr i denne uge og ser frem til at møde ligesindede fra Belgien og vil efter arbejdsdagen invitere dem på middag i deres lejr.

Markerer overgangen fra ung til voksen
Turen til Thy er noget særligt. Den markerer nemlig, at tiden som ung spejder nu er slut, for når spejderne kommer tilbage til Belgien, venter livet som voksenspejder og muligheden for at blive spejderleder.

Og faktisk har forberedelserne til turen stået på i et år. Her har gruppen arbejdet målrettet på at tjene penge til turen, der udover naturpleje i Nationalpark Thy også byder på en kanotur i Sverige.

I år er det tre år siden, at spejderne fra Belgien første gang tog kontakt til Nationalpark Thy.
 - Vi er så glade for, at spejderne henvendte sig og nu kommer for tredje gang. Vi håber selvfølgelig, at de vil blive ved med at lægge et stop i Thy. De har været utrolig velorganiserede og arbejdssomme. Sidste år nåede de langt mere, end vi havde planlagt, så i år har vi et par ekstra opgaver i baghånden, fortæller en glad Cathrine Lykke Sørensen.

 

Se eller gense Nationalpark TV fra 2016, hvor spejdere fra Belgien første gang besøgte Nationalpark Thy: https://vimeo.com/178452921

For yderligere information kontakt Cathrine Lykke Sørensen: Obfuscated Email / 40 59 73 88