Nationalpark Thy takker de mange frivillige formidlere

31-10-2017

Hele sommerhalvåret ligger ca. 40 frivillige ildsjæle et stort stykke arbejde i at fortælle om nationalparkens særlige natur og kulturhistorie til parkens mange besøgende. Når efterårsblæsten sætter ind, lukker aktiviteterne ned i takt med færre besøgende. Som tak for en god sæson inviterer Nationalpark Thys frivilligkoordinator formidlerne på udflugt.

Der var smil og højt humør på årets udflugt for frivillige i Nationalpark Thy

Den årlige tur er Nationalpark Thys tak til de mange frivillige formidlere, der gør et stort stykke arbejde gennem sæsonen.

- Denne dag står de frivillige ikke med ansvaret - men kan læne sig tilbage og nyde dagen. Inspirerende udflugtsmål, god mad og hyggeligt samvær er opskriften for den årlige tur, fortæller frivilligkoordinator Cathrine Lykke Sørensen.

Bussen var fyldt med glade stemmer, hjemmebag og kaffeduft fra termokanderne, da turen i år gik til Store Vildmose og Skagen Grå Fyr.

- Store Vildmose byder udover vidtstrakte kartoffelmarker også på store, flade områder med våde, gyngende højmoser. En af de gamle kartoffelgårde er af frivillige omdannet til et formidlingscenter om forandringen af mosens vildmark til jordbrug, fortæller Cathrine og fortsætter: Skagen Grå Fyr har gennemgået en omfattende renovering med stor fokus på formidling af trækfugle. Og nu hvor Lodbjerg Fyr også står overfor renovering, er det interessant for os at se, hvordan et lignende projekt er grebet an.

Frivillige Nationalparkværter gør oplevelsen til noget særligt for de besøgende
De mange frivillige formidlere arbejder i løbet af sæsonen på at gøre oplevelsen af Nationalpark Thy til noget helt særligt for de mange besøgende. De kender Nationalparken rigtig godt og deler gerne ud af deres egne yndlingssteder og viden.

Formidlerne tager til daglig imod besøgende i informationshuset på Stenbjerg Landingsplads og ved Lodbjerg Fyr, når turistbus nr. 88 kører rundt i nationalparken. Og de tager folk med på guidede ture i nationalparken. De formidler om alt fra sandflugtens dannelse af klithedelandskabet til livet på Lodbjerg Fyr under 2. Verdenskrig.

- God formidling indeholder mere end, at en klit består af en bunke sand. Hele fortællingen om sandflugtens hærgen og den helt særlige natur med sjældne plante- og dyrearter skal også med. Med en god formidling bliver Lodbjerg Fyr levende, man griner af fortællingerne om fyrmesterens stridigheder med fyrassistenten, og man forestiller sig, hvordan tyskerne gravede den underjordiske gang fra fyrtårnet til bunkeren, fortæller Cathrine.

Ved at deltage på kurser om formidling, natur og kultur holder de frivillige nationalparkværter deres viden opdateret. Kurserne er gratis for de frivillige. Og flere frivillige bruger også de mørke vintermåneder på selv at dykke ned i lokalhistorien eller fordybe sig i biologiske værker i deres søgen efter viden.

-De gør virkelig en stor og prisværdig indsats, slutter Cathrine.

 

Hvis du vil vide mere om at være frivillig, kan du læse mere her.

Du er også mere end velkommen til at tage kontakt til Nationalpark Thys frivilligkoordinator, Cathrine Lykke Sørensen: 72 54 15 04 / 40 59 73 88 eller Obfuscated Email.