Ny familiebog fortæller om naturen i Danmarks største vildmark

26-11-2015

Oplev Nationalpark Thy med Pil og Storm er titlen på en ny familiebog, som guider besøgende rundt i nationalparken og præsenterer dem for planter, dyr og andre naturfænomener, som er særlige for vores område

undefined
Illustrationerne, herunder tegningerne af de to hovedpersoner Pil og Storm, er lavet af Niels Bjerge.

Nationalpark Thy er en stor mundfuld. Det karakteristiske klitlandskab strækker sig hele vejen langs kysten fra Agger Tange i syd til Hanstholm i nord og når langt ind i landet. Det rummer en enestående naturrigdom, der hvert år glæder mange mennesker, men som nærmest kan virke uoverskueligt for den almindelige besøgende.

Det sidste skal en ny familie-bog lave om på.

Oplev Nationalpark Thy med Pil og Storm er en oplevelsesbog for familier. Bogen fortæller om 25 arter og naturfænomener, som er særlige for nationalparken. De to karakterer Pil og Storm tager læseren med på en rundfart, hvor der blandt andet er kødædende planter, vandrende klitter og en myg, der kan danne en rose.

Samtidig udfordrer de børnene og giver ideer til at komme ud at lege og lære i naturen.

Sjovere at komme ud

Bogen er udarbejdet i samarbejde med erfarne naturvejledere og undervisere. Den er fuld af billeder og illustrationer samt opgaver og lege, der skal inspirere og involvere børnene til bedre at forstå naturen i nationalparken.

De to forfattere er Bo Immersen, der er formidlingskoordinator i Nationalpark Thy og Mette Pedersen, som er lærer på Nors Skole.

- Vi har manglet materialer til børnefamilier om Nationalpark Thy. Vi hører ofte fra besøgende, at de har svært ved at få svar på nogle af de mest almindelige spørgsmål om naturen i nationalparken. Derfor ville vi gerne hjælpe gæsterne med at svare på, hvad det særlige ved nationalparken er, og hvordan man oplever det, forklarer Bo Immersen.

Målgruppen for bogen er børnefamilier. Det vil sige både børn og voksne. Mette Pedersen har som lærer selv oplevet, at hendes elever mangler viden om naturen, selv om nysgerrigheden er til stede.

- I dag vælger familier måske at tage i sommerland frem for at komme ud på klitheden et par timer en søndag eftermiddag. Bogen er en hjælp til at komme ud i naturen, og den giver også anledning til at snakke om både de arter, som er med, og dem, der ikke er det, siger hun.

En indgang til nationalparken

Selv om bogen har som mål at være tilgængelig og ligetil selv for børn, er teksterne dog fulde af viden, som også kan være ny og overraskende for forældrene. Hvor mange kan for eksempel svare på, om en havørn er god til at svømme, eller hvordan de såkaldte karst-søer hænger sammen med de mange jordskælv i Thy?

Bogen rummer også mange quizzer, som giver både børn og voksne mulighed for at lege med.

Oplev Nationalpark Thy med Storm og Pil er en del af det nye formidlingskoncept, High5, som går igen både på nationalparkens app og på hjemmesiden. De 25 arter og naturfænomener i bogen kommer fra High5 og er udvalgt, fordi de enten er typiske for nationalparken eller fortæller en vigtig del af historien om, hvordan landskabet blev til.

Disse arter og fænomener er derfor et godt sted at starte, når man som besøgende vil prøve at forstå de større sammenhænge, som ligger bag landskabet og naturen Nationalpark Thy.

Køb bogen hos Forlaget Knakken, hos boghandleren eller på Thy Turistbureau.

Læs mere om High5 her

Se TV-klip om bogen

undefined