Undgå at fare vild

14-02-2014
Nyhed NP-Thy

En 49-årig kvinde blev fredag fundet igen, efter en længere tids eftersøgning med både helikopter og sporhunde i Hanstholm Vildtreservat i den nordlige del af Nationalpark Thy.

Kvinden var faret vild, da hun torsdag aften gik en tur i klitterne ved Klitmøller. Og blev først fundet igen, da hun fredag ved middagstid blev spottet af en helikopter nogle kilometer nord byen.

I løbet af natten havde hun telefonisk kontakt med politiet, som forsøgte at finde hendes nøjagtige position.

Episoden er et af flere eksempler på, at folk er faret vild i den danske natur. Og det illustrerer, at man skal have respekt for landskabet, inden man begiver sig ud i det.

Nationalpark Thy indeholder nogle store og meget øde områder. Visse steder er der langt til skilte, lys og andre sikre tegn, som kan vise vej.

Er man ikke vant til at færdes i naturen, kan det desuden være svært at vurdere afstande. Det er derfor en god idé at tage sig nogle forholdsregler:

  • Hav altid et kort og eventuelt et kompas med, når du begiver dig ud i naturen. Navnlig i plantagerne kan det være svært at orientere sig, da nåletræerne er mørke og tætte.
  • Hvis du skal ud et sted, hvor du ikke har været før, så gør dig klart, hvad det er for nogle markante kendetegn som bygninger, veje eller vandløb, der er i området.
  • Vær altid sikker på, hvor du er, når du starter turen. Fx hvilken parkeringsplads du er gået ud fra.
  • Hvis solen er fremme, er den god at navigere efter. Den står op i øst og går ned i vest, og ved middag er den i syd.
  • Hvis du ikke har kompas med, er der andre naturlige tegn at navigere efter: Fritstående træer vil hælde mod øst som følge af vestenvinden, mens mos gror bedst på nordsiden af stammerne.
  • Er du først faret vild, bør du vælge en sti eller vej og følge den, indtil du finder et sikkert kendetegn i landskabet. På den måde undgår du at gå i ring.

I Nationalpark Thy kan du desuden benytte vores app til at guide dig sikkert på vej.

Vi har forsøgt at vise en video her, men videoen kan ikke afspilles fordi, du ikke har tilladt marketing cookies.

Tryk her for at gennemgå dine tilladelser.