En guide til mad fra naturen

07-03-2014
Nyhed Nyhed NP-Thy

Nationalpark Thy er på mange måder et spisekammer. Bær, svampe og spiselige planter vokser vildt mange steder. Og her er også vildt, fisk, honning og de husdyr, som plejer arealer i nationalparken.

En guide til mad fra naturen

Nationalpark Thy er på mange måder et spisekammer. Bær, svampe og spiselige planter vokser vildt mange steder. Og her er også vildt, fisk, honning og de husdyr, som plejer arealer i nationalparken.

Det kan alt sammen indgå i madretter, der på en eller anden måde kendetegner landskabet i Thy.

Museet for Thy og Vester Hanherred har i samarbejde med Nationalpark Thy lavet en række opskrifter, hvor ingredienser fra nationalparken indgår i større eller mindre grad alt efter årstid. Etnograf Mie Buus har udviklet et koncept for naturmad, og står i løbet af foråret for en række arrangementer, hvor deltagere kan være med til at finde råvarer i naturen og lave mad med dem.

Find en kalender med arrangementerne på www.thy360.dk

Museet udgiver til april en kogebog med opskrifter på naturmad og tips til gode madeoplevelser fra nationalparken.

Læs mere om naturmad her

Mad og historie hænger sammen. Samfundene ved havet var i mange år afhængige af fiskeriet, og en af specialiteterne fra Thy er tørfisk. I marts og april fanger man torsk, skærer bugen op, krænger dem ud og hænger dem på tørresnoren i et par uger. Her hænger de og bliver saltet i havluften, indtil de er så knastørre, at man knapt kan skære i dem.

I gamle dage gemte man tørfisken på loftet til tider, hvor man ikke kunne få frisk fisk. Så blev de taget frem og lagt i blød i et døgn og derefter kogt i seks-otte timer og spist med kartofler og hvid sovs. Mange af de ældre thyboer kan stadig nærmest ikke undvære tørfisken som hverdagsmad, og om foråret kan man stadig se fiskene hænge ude til tørre.

Fårene, der græssede på klithederne, har gennem tiden også været en værdsat spise. Fårekødet blev saltet og gemt og senere lagt i blød ligesom tørfisken. Så skar man kødet i terninger og lagde det i lag i en gryde sammen med kål og kogte det hele til en ret, der minder om irsk stuvning. Kålen var meget værdsat i Thy, den blev fragtet i store vogne fra landbrug længere inde i landet, fordi den ikke kunne gro i områdets salte jord. Selv måger spiste man i stor stil indtil 1950 – i dag nyder enkelte thyboer stadig med stort velbehag mågesuppe med melboller eller mågebryst med tranebær og mosebøllebær fra heden.

Andre spændende ting at smage:

  • Bær og honning kan købes i gårdbutikker og i små boder ved vejene
  • Porse Guld, en øl fra Thisted Bryghus. Medarbejderne fra bryghuset indsamler selv porsen på deres årlige skovtur i klithederne
  • Mange laver snaps smagt til med rav eller porse, klitrose og mosebøllebær fra heden
  • Friskfanget fisk kan købes i fiskeforretninger i kystbyerne ned langs kysten eller direkte ved bådene
  • Vorupør Museum har over sommeren aktiviteter, hvor man kan smage egnens specialiteter
  • Blandt andet Stenbjerg Kro har traditionelle egnsretter på menuen bl.a. en nationalpark-platte

Find arrangementerne på www.thy360.dk