En vild historie fra den danske ”vildmark”
22-02-2013
Nyhed
Institution
Generel information
Serviceinformation
Borgere
Journalister
Danmark
Nationalparkforside
NP-Thy
Også vises på NST Thy
For godt og vel 4½ måned siden tog en uventet gæst i Nationalpark Thy medierne med storm. Her er et kort overblik over historien om den første vilde ulv i Danmark i 199 år.
Den 14. oktober 2012 så en gruppe ornitologer et ulvelignende dyr i den sydlige del af Hanstholmreservatet.
Den 19. november findes et dødt ulvelignende dyr nær ved det sted, hvor ornitologerne havde set dyret. Henover weekenden fragtes dyret til København.
Den 22. november obduceres ulven på center for vildtsundhed. Obduktionen viser, at dyret er en udmagret voksen han, der sandsynligvis er død af en tumor og en betændelsestilstand i brysthulen. Forskerne kan dog ikke slå fast, om der er tale om en hund eller en ulv.
Den 7. december oplyser DTU-veterinærinstituttet, at der er tale om en ulv. Bag vurderingen ligger omfattende DNA-analyser . Takket være vores tyske naboers grundige arbejde med registrering af ulve-DNA, lykkes det forskerne at finde et 100 % match med en ulv fra et ulvekobbel, Milkeler-koblet, i Sachsen .
De tyske forskere mener, at ulven fra Nationalpark Thy er født i 2009, og at den har forladt koblet i 2010 og påbegyndt den 850 km lange tur til Thy.
Danmark har nu haft del i den centraleuropæiske ulvebestand.
Den 9. december går der poesi i ulvehistorien med Michael Stoltzes ” Ulvens død ”
I januar 2013 ses et ulvelignende dyr nær Lem ved Ringkøbing.
Den 9. februar udstilles ulveskelettet på Zoologisk Museum ved Naturhistorisk Museum i København - en af de største begivenheder i den danske naturs nyere historie!
Statens Naturhistoriske Museum har ansvaret for at bevare skelettet for eftertiden, til gavn for forskning og formidling. Det er dog planlagt, at ulve-skelettet udlånes til Thisted Museum.
Den 18. februar finder forskere fra Naturhistorisk Museum resterne af et krondyr i Midtjylland, der muligvis er nedlagt af en ulv – kadaveret var omgivet af store, ulvelignende fodspor. Naturhistorisk Museum har udtaget prøver til DNA-analyse, der kan medvirke til sikker identifikation af ulven. Se mere på https://www.facebook.com/ulvidanmark
Den 1. marts slår miljøminister Ida Auken fast, at der skal laves en egentlig forvaltningsplan for ulve i Danmark.
Fremtiden? Kommer der flere ulve?
Seniorforsker Peter Sunde fortæller i en artikel , at der er plads til omkring 100 ulve i Danmark, og at Nationalpark Thy er et oplagt levested for ulvene. Om flere strejfere vil finde vej til Nationalpark Thy, og om der vil etablere sig en egentlig ulvebestand, kan kun tiden vise.
Mens du venter på næste kapitel i føljetonen om ulvens geninvandring i Danmark kan du i denne uges Nationalpark TV se mere om ulvens 850 km lange vej fra Tyskland til Thy. Eller du kan tage ud i nationalparken og lede efter flere ulve eller ulvespor. Brug zoolog Mogens Trolles guide til ulvefodspor , til at finde ud af, hvordan man kender ulvens fodspor, og hvad der kræves af dokumentation, for at kunne fastslå, at der er tale om en ulv.
Ser du en ulv i Nationalpark Thy, så meld din observation til www.fugleognatur.dk eller via app’en " naturbasen " på din smartphone.