Svaneholmhus indviet

25-09-2012
Nyhed Naturstyrelsen Friluftsliv Nationalparker Nyhedsinformation Nyhed Referat Borgere Kommune Region Danmark Nationalparkforside NP-Thy Også vises på NST Thy

Lørdag formiddag nåede det lige at klare op inden indvielsen af nationalparkens nye bygning på Agger Tange gik i gang. Indvielsen fandt derfor sted i dejlig efterårsvejr og solen strålede, da Borgmester Lene Kjelgaard Jensen holdt sin tale og klippede den grønne tråd over.


Bygningen er det første nationalparkbyggeri i Danmark og formanden for Nationalpark Thy, Ejner Frøkjær, kaldte det i sin tale en ”barselsgave” til nationalparken.


Bygningen ligger på Agger Tanges sydspids, og er tænkt som en service- og informationsbygning, der skal være med til at formidle mulighederne for naturoplevelser i hele Nationalparken. Mulighederne for naturoplevelser får man dog direkte når man træder ind i bygningen. Ved brug af teknologiske løsninger kan man komme helt tæt på naturen. På en den store touchskærm i bygningen kan du nemlig selv styre et kamera, som filmer ud over Tangen.
Det er ikke den eneste teknologiske mulighed at bygningen byder på – kom selv og test det! I bygningen findes desuden en flot udstilling. Bygningen i sig selv er også en udsigtsplatform, hvor man ved at gå op på taget kan få et godt overblik over tangen. Der er kikkerter til fri afbenyttelse.


Bygningen er åben hver dag fra kl.6.00 til sidste færgeafgang. Desuden er der bord og bænke i læ af bygningen og håndvask og bord, som må benyttes til hver en tid. Hvis der er knas med cyklen, kan den hurtig ordnes her. Der er nemlig opstillet cykelstativer med værktøj og pumpe.


Da bygningen er lavet i beton bliver den helt sin egen, da den formes efter vind og vejr. Arkitekten Esben Broe fra Tankestreg Arkitekterne siger til det, at bygningen vil ældes med ynde.


Bygningen indeholder mange af Thisteds kommunes værdier. Det nævnte Borgmester Lene Kjelgaard Jensen, da hun i sin åbningstale fortæller at bygningen er et lavenergi hus, der så vidt muligt er anvendt genbrugsmaterialer og elektriciteten kommer fra solceller.


Service- og informationsbygningen er blevet til med støtte fra Arbejdsmarkedets Feriefond, Lokale- & Anlægsfonden samt Thisted Kommune.


Under indvielsen blev bygningen også navngivet. Navnet blev ”Svaneholmhus”. Et navn som blev lavet af et lille udvalg fra nationalparkbestyrelsen og sekretariatet. Navnet blev dannet på baggrund af- og med inspiration fra de indsendte navneforslag.


Der blev trukket lod blandt de deltagere som havde indsendt navneforlag, og vinderen blev Frits Grøn Jensen fra Agger, som blev præmieret med en fotobog af naturfotografen Jens Kristian Kjærgård.


De folk som var mødt til indvielsen gik efter talerne rundt og afprøvede huset og fik sig en snak ude i solskinnet med en lækker havtorn kage og et glas hyldebær og æble saft fra Hotel Thinggaarden.


Efter det gav henholdsvis DOF (Dansk Ornitologisk Forening) og BFN (Biologisk Forening for Nordvestjylland) guidede ture rundt på tangen.


Det var en dejlig indvielse, og vi i nationalparken glæder os til at bygningen bliver taget i brug og håber lokale og turister bliver glade for Svaneholmhus.

Kort over Nationalpark Thy


Se Nationalpark TV