Nørre Vorupør

Byen i udmarken er blevet et pulserende knudepunkt for lokale og turister

Ved stranden i udmarken

Worup-øer nævnes første gang i 1689. Dengang var der blot tale om nogle få, spredte rønner i et område, som slet og ret blev kaldt Klitten.

Navnet Vorupør kommer af ordene 'wore', der betyder udmark, 'torp', der er en bebyggelse, og 'ør' som er betegnelse for en gruset strand. Ved stranden i udmarken byggede udflytterne husmandssteder, og det lille fiskerleje opstod.

Med tiden blev det et af de større fiskerlejer på Vestkysten. I slutningen af 1800-tallet boomede fiskeriet takket være nye tekniske landvindinger som motorer i bådene, garn og snorrevod. Det fik stor betydning for alle kystfiskere i Thy, og fra at være et fattigt og isoleret fiskerleje voksede Nr. Vorupør til en driftig by. Organisationen omkring fiskeriet blev styrket i kraft af Fiskercompagniet, der var tæt forbundet med Indre Mission. I 1898-99 indbragte fiskeriet i Stenbjerg og Vorupør lige så meget som det øvrige fiskeri på hele kyststrækningen mellem Bulbjerg og Nymindegab.

Vinden vender

Da der var flest, var der 27 store kystbåde, som fiskede fra Vorupør. Byen havde sågar sin egen filetfabrik, lige på Vesterhavsgade men da Hanstholm Havn åbnede i 1967, fortrak mange fiskere dertil.

I dag er det derfor fritidsfiskere, der sejler ud fra Vorupør Landingsplads. Herfra kan man også komme med på fisketur til »Gule Rev«, hvor man blandt andet kan fange torsk.

Ved Landingspladsen finder man Vorupør Redningsstation. Herfra blev i perioden 1851 til 1986 reddet 621 menneskeliv, og redningsstationen er fortsat en vigtig aktør ved kysten.

Kysten ud for Vorupør er også blevet eftertragtet for surfere, og byen blev det naturlige valg for opførelsen af Danmarks første nationalparkcenter. Her mødes byen nemlig med havet og naturen, kulturhistorien og de vilde naturkræfter. Lige midt i nationalparken - godt gemt i udmarken!

Google Maps