Ålvand Klithede

Ålvand Klithede er et storslået og uberørt område med markante parabelklitter. Den centrale del er habitat- og fuglebeskyttelsesområde samt landskabsfredet.

Klithede og lobeliesøer

I Ålvand findes der flere naturtyper, som i kraft af deres store arealmæssige udstrækning eller deres høje naturkvalitet er af international betydning. Dette skyldes, at der er tale om store sammenhængende klitområder i noget nær naturtilstand. Det vil sige med fri dynamik, naturlige vandstandsforhold og et veludviklet og varieret plante- og fugleliv. Således forekommer en pæn del af nationalparkens klitheder, klitlavninger og næringsfattige søer i dette område. Flere af de lavvandede, næringsfattige søer er lobeliesøer, opkaldt efter den sjældne plante Tvepibet Lobelie. Af andre vigtige naturtyper må især nævnes de grå klitter.

Ålvand rummer sjældne planter som orkideen hjertelæbe, sortgrøn og gulgrøn brasenføde, pilledrager, krybende ranunkel og fin bunke. Som fuglelokalitet er området især værdifuldt for tinksmed, trane og flere arter af gæs. Blandt andet raster 8-12.000 kortnæbbede gæs på træk i foråret. Ålvand Klithede er også kendt for odder samt strandtudse, spidssnudet frø og markfirben.

Desværre er næringsstofbelastningen af de sårbare naturtyper blevet et problem. Ekskrementer fra de flere tusinde gæs, der i perioder opholder sig i området, medfører en betydelig tilførsel af næringsstoffer til især lobeliesøer og klitlavninger, hvilket har medført øget tilgroning og mudderaflejring i de lavvandede søer.

 

Krondyr 

I de senere år har der etableret sig en stor bestand af krondyr, som ofte kan iagttages på de åbne vidder på Ålvand Klithede og i de nærliggende plantager. Specielt i brunsttiden er det en stor oplevelse at se og høre hjortene, når de kæmper om hindernes gunst. I denne periode er hjortene ofte helt sorte at se på, fordi de ruller sig i mudderhullerne, de såkaldte sølehuller.

Pas på naturen

Af hensyn til de sjældne ynglefugle – blandt andet tinksmed, hjejle og trane – er der adgangsforbud på Ålvand Klithede og i Færgegårds Sig i perioden fra 1. april til 15. juli. Adgangsforbudet er markeret med skilte i terrænet.

Der er ingen markerede vandreruter på Ålvand Klithede, men der er trampestier, som du bør holde dig til af hensyn til fugle- og dyrelivet.

Fugletårnet i sydkanten af Tvorup Klitplantage giver en god udsigt ud over hele Ålvand med mulighed for at komme tæt på traner og krondyr ved hjælp af en god kikkert. Du kommer til tårnet til fods eller på cykel gennem plantagen eller ad stien, der går langs klitheden fra Egebaksandevej.